Hogyan került egy óvoda az autópálya mellé?

Az M3-as autópálya bevezető szakasza mellé költöztettek korábban egy óvodát a XV. kerületben, és a tavaly megválasztott új polgármester a háttérben telekspekulációt, vagyis bűncselekményt sejt.

A XV. kerületi Mozdonyvezető utcai óvodában a zaj- és a légszennyezettség magasabb az egészségügyi határértékeknél, ugyanis az intézmény az M3-as autópálya bevezető szakaszának közvetlen közelébe került – állapította meg egy hivatalból indított vizsgálata során Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a napokban.

László Tamás polgármester az óvoda előtt tartott tájékoztatóján pénteken azt mondta: telekspekuláció miatt értékesítették azt az Ozmán utcai ingatlant, ahol korábban a 174 gyereket oktatták, majd utána költöztették át őket a korábban szintén óvodaként működött, de tíz éve üresen álló Mozdonyvezető utcai intézménybe. A polgármester szerint az egykori MÁV-óvodát feltehetően azért zárták be, mert már akkor erős volt a zaj- és  levegőszennyezettség.

A költöztetés és a telekspekuláció ellen több beadvánnyal, több fórumon is tiltakoztak – mondta el a polgármester –, s 2008-ban és 2009-ben feljelentést is tettek, de az ügyészség a keresetüket elutasította. A polgármester közlése szerint csak az ingatlancsere miatt 300 millió forint vagyoni hátrány érte az önkormányzatot.

Ha a vizsgálatok bebizonyítják, hogy a környezet káros a gyermekek egészségére, s emiatt el kell költöztetni az óvodát, illetve az azzal szemben lévő, száz éve működő általános iskolát, ahol 410 gyermek tanul, a kár elérheti a másfél milliárd forintot is, ezért napokon belül büntetőfeljelentést tesz. Most abban bíznak, hogy ismételt feljelentésükre, amelyhez csatolják az ombudsmani jelentést, elrendelik a nyomozást, és megállapítják a korábbi szocialista városvezetés felelősségét.

László Tamás szerint a telekspekuláció még 2007-ben kezdődött, majd 2008 májusában át is költöztették az intézményt a zajfogó fal mögötti, de rendkívül forgalmas út mellé. Az M3-as autópálya bevezető szakaszán naponta 60-70 ezer autó halad át, a legtöbb jármű éppen tanítási időszakban. Elmondása szerint a korábbi önkormányzat, 50 millió forintos beruházással, bölcsődét is létre akart hozni az óvoda szomszédságában, de tiltakozásuk hatására az nem valósulhatott meg.

A polgármester arra az újságírói kérdésre, hogy a gyermekek veszélyben vannak-e, nem tudott válaszolni. Mint fogalmazott, ezt a kérdést a korábbi polgármesternek és bizottsági elnöknek kell feltenni, de megjegyezte: konkrét vizsgálatot rendeltek a zajszint és levegőszennyezettség megállapítására, hogy azok átlépik-e az egészségügyi határértéket.

László Tamás elmondta, hogy január 19-én a képviselő-testület elé terjesztik az ombudsmani jelentést, majd másnap szülői értekezletet tartanak az óvodában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.