Hogy működik a Hírcentrum, kik a valódi vezetők?

A közmédiumok összevonása és hírszolgáltatásának központosítása volt a két kulcspontja a Fidesz médiapolitikai koncepciójának, amelyet Heltai Péter televíziós személyiség dolgozott ki.

Heltainak jelentős pozíciót szántak az új közmédiarendszerben, de december elején kiderült, hogy a kolozsvári születésű televí ziós szakember a rendszerváltás előtt a Securitate besúgója volt. Heltai nem kaphatott pozíciót, de a közmédia új vezetőinek többségét a jobboldali médiavállalkozásokat megjárt káderekből választották ki.

Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke a közmédiumok közel hatvanmilliárd forintos költségvetési támogatásával és vagyonával gazdálkodó új szervezet, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) első vezérigazgatójának Fazekas Csabát nevezte ki, aki korábban a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Zrt. vezérigazgatója volt, és egykoron a Hír TV-t is vezette. Fazekas két hónap után személyes indokokra hivatkozva lemondott. Utódja, Böröcz István kinevezése után néhány nappal cáfolni kényszerült, hogy a rendszerváltás előtt III/III-as ügynök lett volna, miután az állítólagos beszervezéséről szóló 6-os karton másolatát ismeretlenek tették fel az internetre. (Vannak olyan korabeli állambiztonsági iratok is, amelyekben Böröcz megfigyelt személyként szerepel.)

Heltai koncepciója alapján a központi hírszolgáltatást a Magyar Távirati Irodánál szervezték meg, ez a hírcentrum készíti az MTV, a Duna TV híradóit, a rádió Krónikáját és szerkeszti a közmédia közös hírportálját, a hirado. hu-t. Az MTI élére Belénessy Csabát, a távirati iroda korábbi alelnökét, a Lánchíd Rádió egykori főszerkesztőjét nevezték ki vezérigazgatónak. Belénessynek a közszolgálatról való gondolkodásmódját jól jellemzi a 168 Órának adott nyilatkozata, amely szerint a közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, és nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát, „az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval”. És ez látszik is. A hírműsorok ugyan a statisztikák szerint átlagosan tartják a 60-40 százalékos kormánypárti-ellenzéki megszólaltatási arányt, de a mindenkori kormány intézkedéseivel kapcsolatos kritikai gondolkodás teljességgel eltűnt a közmédiumok hírműsoraiból.

Feladathoz az ember: Belénessy nevezte ki a hírcentrum élére Élő Gábort, a Lánchíd Rádió korábbi főszerkesztőjét nevezte ki, akit 2010 nyarán még Medveczky Balázs vitt a köztévéhez hírigazgatónak. Élő Gábor tévés hírigazgatói regnálása alatt az „Úgyse tudnak mit mondani!” felkiáltással utasította el a szerkesztők javaslatait, hogy aktuális kérdésekben az ellenzéket is behívják Az Estébe. Annyira „kilógott a lóláb”, hogy a Médiatanács a közszolgálati műsorok közül eddig csak Az Estével kapcsolatban állapította meg a kiegyensúlyozatlanságot.

A médiaszolgáltatási alapnál sem bíztak semmit a véletlenre, áprilisban lett az MTVA hír- és hírháttér műsorokért felelős főszerkesztője Papp Dániel, a Jobbik médiapolitikai kabinetjének egykori vezetője lett, aki az elmúlt években megjárta az Echo TV-t és a Magyar Hírlapot is. Pappot aznap nevezték ki főszerkesztőnek, amikor az Index leleplezte, hogy meghamisította a Daniel Cohn-Bendit magyarországi látogatásáról készült tudósítást, amely szerint Cohn-Bendit megfutamodott az általa már többször cáfolt pedofi lvádakat feszegető kérdés elől, miközben a valóságban részletesen válaszolt a kérdésre. Nemrégiben megbízták a közéleti műsorok főszerkesztésével is. Az alapnál a kulturális főszerkesztő Rockenbauer Zoltán ősfideszes, az első Orbán-kormány minisztere lett, Heltai Péter felesége, Görög Athéna újságíró pedig a gyermek- és ifjúsági műsorokért felel.

A közszolgálati csatornák élére megválasztott négy új vezérigazgató közül Medveczky Balázs az egyetlen, aki nem jobboldali médiumtól érkezett. Medveczky azonban a tévé ügyvezető alelnökeként már jelentős gesztusokat tett a Fidesznek Élő Gábor hírigazgatói, Rákay Philip intendánsi kinevezésétől a Híradó, Az Este és A Reggel stábjának lecserélésén át a Nap-kelte, a Szólás szabadsága vagy a Kultúrház megszüntetéséig. Belénessyhez hasonlóan a Lánchíd Rádió főszerkesztője volt a Magyar Rádió vezérigazgatója, Jónás István, a Duna TV élére pedig Ókovács Szilveszter, a Hír TV műsorvezetője került, aki nemrégiben lemondott, mert Orbán Viktor az Operaház élére nevezte ki. Helyére azt a Dobos Menyhértet választották meg a Duna TV vezérigazgatójának, aki 2010-ben az MTV választási műsorainak vezetőjeként dupla műsoridőt akart biztosítani a Fidesz–KDNP pártszövetségnek, ezt azonban az Országos Választási Bizottság megtiltotta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.