Hoffmann Rózsáék visszaszóltak az ombudsmannak

Az oktatási államtitkárság álláspontja szerint nem helytálló az alapvető jogok biztosának az állami ösztöndíjas, illetve részösztöndíjas hallgatói létszámkeret visszavonására vonatkozó kérése.

Az ombudsman a felsőoktatásban felvehető hallgatók létszámkeretéről szóló határozat visszavonását kérte a kormánytól. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala keddi, az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta: Szabó Máté az Alkotmánybíróság egy határozatára is hivatkozva azt kifogásolja, hogy a létszámkeretet nem a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően állapították meg. Az ombudsman szerint a kormányhatározat megalkotása a jogállamiság, valamint a jogbiztonság elvével és ezen keresztül a művelődéshez való joggal összefüggő visszásságokat okozott - tették hozzá.

Az oktatási államtitkárság keddi, az MTI-hez is eljuttatott válaszában idézte a hatályos felsőoktatási törvényt: "Nem kell a létszámkorlátozást alkalmazni, amennyiben a döntéshozatal évében benyújtott jelentkezések számának előző évhez viszonyított változása meghaladja a tíz százalékot."

Kiemelték: a kormány a felsőoktatási törvénynek megfelelően döntött az állami ösztöndíjas, illetve részösztöndíjas létszámkeretről, és figyelembe vette a munkaerőpiac képzési igényeit, valamint a várható jelentkezői létszámarányt.

Az államtitkárság fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a 2012 szeptemberétől újonnan belépő diákok több mint hatvan százaléka teljes állami ösztöndíjban részesül.

Az idén felvételiző fiatalok nagy várakozással tekintenek felsőoktatási tanulmányaik megkezdése elé. Abban az esetben, ha a biztos kérése teljesülne, a 2012/2013-as tanévben egyetlen új hallgató sem lenne az egyetemeken és főiskolákon - zárul a kommüniké.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.