Hoffmann Rózsa bejelentette: nem történt semmi különös

Hoffmann Rózsa szerint a most záruló tanév a szokásos rendben, a diákokra "gondosan ügyelve" zajlott, és semmi kirívó esemény nem jellemezte az eltelt időszakot.

A köznevelési államtitkár csütörtökön, a tanévet záró budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány a nehéz gazdasági helyzetben is szinten tartotta a köznevelésre fordítható költségvetési támogatást azzal, hogy idén 1,5 milliárd forinttal növelte. 2010 óta a kormány összesen 155 milliárd forint uniós forrást biztosított a köznevelés fejlesztésére - tette hozzá.

Hoffmann Rózsa az egyik legjelentősebb eseménynek a fenntartóváltást nevezte, amelynek során a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz került 2748, korábban önkormányzati iskola.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 3000-nél kevesebb lakosú, továbbá 120 ennél népesebb településen az iskolák működtetését is magára vállalta az állam. A 3000 lakosúnál nagyobb települések önkormányzatai az állami működtetés fejében hozzájárulást fizetnek. Saját kérésére 55 kisebb község továbbra is maga látja el a működtetéssel járó feladatokat - tette hozzá.

A fenntartóváltás eredményeiről elmondta: a szakos ellátottság javult, a technikai feltételrendszer jobbá vált, több helyütt emelkedett a szakmai munka színvonala.

Megemlítette az elsős általános iskolások beiratkozásáról, hogy idén április 30-áig minden gyermeknek találtak helyet, míg ez korábban a nyár végéig is elhúzódhatott.

Hoffmann Rózsa a mindennapos testnevelés felmenő rendszerű bevezetéséről szólva hangsúlyozta: egy márciusi közvélemény-kutatás szerint a felnőtt lakosság 76 százaléka támogatja azt. A létesítménybeli hiányosságokat fokozatosan pótolják majd - tette hozzá.

A hit- és erkölcstan szeptemberi bevezetését több mint 55 százalék támogatja, míg az új Nemzeti alaptantervet közel 61 százalék - jegyezte meg.

Szólt arról, hogy hiba nélkül zajlott le az érettségi. Május 3-án 84 ezer 588 végzős középiskolás 20 kormányhivatal szervezésében 1225 vizsgahelyszínen kezdte meg a vizsgákat.

Közölte: 802 millió forintot biztosít a kormány a tehetséggondozó nyári programokra. A június 24-éig benyújtható pályázaton a köznevelési és felsőoktatási intézmények, egyesületek, alapítványok és tehetségsegítő tanácsok kaphatnak jelentős anyagi segítséget táboraikhoz, rendezvényeikhez.

Tehetséggondozásra a tavalyi összeg háromszorosát, 2,3 milliárd forintos keretösszeget biztosítottak - mondta.

Mint mondta, a hátrányos helyzetű tanulók felzárkózását segítő Arany János programokra az előző évhez képest ötszázmillióval többet, 2,7 milliárd forintot fordítottak.

Az Új Széchenyi Terv forrásaiból 2015 elejéig több mint 16 milliárd forintot juttat a kormány a köznevelési rendszer tartalmi megújítását és a pedagógusképzés átalakítását, az életpályamodell kidolgozását célzó programokra.

A köznevelési államtitkár összegzése szerint az általános iskolákban 748 ezer gyermek 182 napot, a középiskolákban és szakiskolában 557 ezer 400 tanuló pedig 181 napot töltött el.

Hoffmann Rózsa azt mondta: a köznevelési rendszer megújításának intézkedései, a Nemzeti alaptanterv bevezetése, a Híd-programok elindítása azt szolgálja, hogy minden gyermek egyformán jó iskolában tanulhasson, a lehető legjobb nevelésben, oktatásban részesüljön.

Jelezte: az új tanévben egyre biztosabbnak látszik, hogy elindulhat a pedagógusi hivatást "kiszámíthatóvá tevő, méltó anyagi és erkölcsi megbecsültséget biztosító pedagógus-életpálya". Szólt még arról is, hogy a következő tanévre a tankönyvellátás zavartalanul folyik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.