Hoffmann Rózsa: nincs szó a tankönyv-előállítás államosításáról

Nincsen szó a tankönyv-előállítás államosításáról - jelentette ki a köznevelési államtitkár szerda este a HírTV Magyarország élőben című műsorában.

Hoffmann Rózsa ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja előző nap, sajtótájékoztatóján azt a kérdést intézte hozzá: igaz-e, hogy a tankönyvterjesztés után a kormány a tankönyvpiacot is államosítani akarja?

"Nem lesz bonyolultabb a rendszer, nem lesz drágább a tankönyv, és nincs szó a tankönyv-előállítás államásításáról sem" - fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Ugyanakkor kitért arra, hogy az egész tankönyvkiadást újra kell gondolni. Dolgoznak is rajta, de semmiben nincsen még döntés - mondta az államtitkár, megjegyezve: "Kunhalmi Ágnesnek ez a víziója jelenleg nélkülöz mindenféle alapot".

Az Index a múlt héten írt arról, hogy értesülései szerint a kormányzat egy kis kiadón, a Nemzeti Közszolgálati Tankönyvkiadó Zrt.-n keresztül akarja átrendezni a 14 milliárdos tankönyvpiacot.

Kunhalmi Ágnes keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: az elképzelés illeszkedik az oktatási rendszer átalakításának folyamatába. Az államosítás megszüntetné a kiadók versenyét, és egy "tervhivatalt" hozna létre a tankönyvpiacon - mondta, jelezve azt is, hogy az MSZP károsnak tartaná, ha egy kiadó monopolhelyzetbe kerülne.

Hoffmann Rózsa arról, hogy a sajtóhoz érkeztek iskoláktól olyan információk, amelyek szerint nem érkeztek meg hozzájuk a tankönyvek, úgy reagált: "nem természetes, hogy határidő előtt (...) pánikot keltenek egy-egy esetleg lassabban megérkező csomag miatt".

Szeptember elejére ígérte a könyvtárellátó, hogy minden iskolában ott lesz a tankönyv. Az ígéretet teljesíteni fogják - mondta Hoffmann.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.