Hoffmann Rózsa: Nem kell apokalipszistől tartani

Nem lesz rémületre okot adó szabályozásokkal terhelve az új tanév, nem kell apokalipszistől tartani. Az új tanév az újrakezdés lehetőségét hordozza, látványos változásokat azonban még nem hoz. A hagyományoknak megfelelő tanév indul el – ezek voltak a fő üzenetei annak tájékoztatónak, amelyet az oktatási államtitkár és helyettese tartott az Országos Szakmai Tanévnyitón.

„A tanév itt kezdődik” című Országos Szakmai Tanévnyitón Hoffmann Rózsa köszöntötte az „1017. magyarországi tanévet”, és azt ígérte: olyan magaslatokba emelik a magyar iskolarendszert, ahol az „valaha” volt. Az oktatási államtitkár az új tanév legfontosabb intézkedései között említette, hogy januártól az állam átveszi az önkormányzatoktól az iskolák fenntartását.

Az oktatási államtikár beszélt arról is, hogy a közoktatásban felélesztené Csipkerózsika-álmából a tanfelügyeleti rendszert
Hoffmann Rózsa

– A fenntartóváltás nem fogja megzavarni a tanévet – közölte, hozzátéve, hogy a nyáron elfogadott kormányrendelet értelmében szeptember elsején „megkezdi felállását” a Klebelsberg Kuno nevét viselő intézményfenntartó központ. Ez az intézmény veszi át az önkormányzatoktól a tanügy-igazgatási feladatokat.
Az államtitkár az életbe lépő intézkedések közül látványos és fontos változásnak nevezte, hogy az első, ötödik és kilencedik évfolyamon elindul a kötelező, mindennapos testnevelés. A tárca kidolgozza, hogy ne csak tankönyvekre és tanszerekre, hanem sportfelszerelésre is támogatást kaphassanak az arra rászoruló családok.

Újságírói érdeklődésre elmondta, az Új Széchenyi-terv keretében 12 milliárd forint nyílik meg tornaeszköz beszerzésre, tornatermek építésére. Hoffmann Rózsa szerint ott, ahol hiányzik a tornaterem, ott ezt a problémát a testnevelés tanárok „számtalan módszertani eszközzel” át tudják hidalni, ahogy ezt korábban is megtették.

– Jó volna, ha uszoda, sportcsarnok lenne minden iskolában, de nem várhattunk ezzel az intézkedéssel, a gyerekek egészségi állapota katasztrofális – fogalmazott. (Ebben nyilván igaza van az államtitkárnak, különösen, ha ránézünk a gyerekszegénységi adatokra. A leghátrányosabb helyzetű térségekben a gyerekek 84 százaléka él olyan háztartásban, ahol nincs egyetlen aktív kereső sem. Az aktív korúak munkanélküli ellátását a kormány 28 ezer 500 forintról 22 800 forintra csökkentette, a hozzáférés feltételeit brutális mértékben szigorította, a kötelező közmunka bérét pedig elszakította a minimálbértől. Ennek egyik következménye, hogy számos családban képtelenek biztosítani a gyerekek napi háromszori étkezését, nincs friss zöldség, gyümölcs, tejtermék az asztalon.)

Nem szorosan bár, de ide tartozik, hogy Hoffmann Rózsa az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy támogatná az egyenköpeny viselését, mert a szegény gyermekeket nem frusztrálná, ha nem tudnának drága, divatos ruhákban járni.

A sajtóban megjelent kritikákra reagálva Hoffmann Rózsa elmondta, nincs elmaradása az államtitkárságnak a törvényhez szükséges végrehajtási rendeletek elkészítésével kapcsolatban, ugyanis szeptember elsejéig – vagyis holnapig - minden szükséges jogszabály megjelenik a közlönyben.

– A kerettantervek szeptemberben elkészülnek, kéziratban már most is készen vannak – válaszolt újságírói kérdésre Hoffmann Rózsa, amihez a helyettes államtitkár, Gloviczki Zoltán annyit tett hozzá, ez szintén nem fog semmilyen zavart okozni az iskoláknak saját pedagógiai programjuk elkészítésében. Ezt ugyan decemberig meg kell tenniük a törvény szerint, de Gloviczki úgy véli, a kerettantervek alapján olyan kész modulokat kapnak majd a pedagógusok, amelyek megkönnyítik programalkotó munkát.

A helyettes államtitkár a NOL-nak azt mondta, a pedagógusbéreket januártól az állam utalja, és nem a gyerekek száma, hanem a tanárok teljesítménye alapján. Az államtitkárság ugyan a múlt héten kiadott egy közleményt arról, hogy az alapítványi és magániskolák sem kell aggódniuk a stabil finanszírozás miatt, mert pedagógusainak bérét az állam állja majd, mára azonban kiderült, ez korántsem biztos. Ebben az ügyben jelenleg is tárgyalások zajlanak az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium között. Olyan megoldásokra törekszenek, amelyek nem zavarják meg a tanévet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.