Hoffmann Rózsa: minél több gyermek részesüljön keresztény nevelésben

A köznevelésért felelős államtitkár szerint nagy öröm, hogy már mintegy negyven köznevelési intézmény tartozik az egyház fenntartásába. Az a cél, hogy mind több gyermek részesüljön keresztény nevelésben, hogy szívja magába óvodás és iskolás korban azokat az értékeket, amelyeken Európa és Magyarország felépült - jelentette ki Hoffmann Rózsa az egri főegyházmegyei tanévnyitón az egri bazilikában kedden.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára elmondta: kedden az Országgyűlés elfogadta a köznevelési törvény módosítását, amely lezárja a pedagógus-életpályamodellről és a béremelésről több mint fél éve zajló vitát. Ezzel fontos állomásához érkezett a három éve és három hónapja tartó munka - tette hozzá.

"Ez az eredmény méltó a pedagógus hivatáshoz, méltó az iskolákhoz. Ezt az eredményt az ország a saját erejéből érte el, nem hitelből fogja finanszírozni az idén 30 milliárd, jövőre pedig 150 milliárd forintnyi többletkiadást, hogy méltóképpen díjazhassa végre a pedagógusokat" - fogalmazott az államtitkár.

Előadásában Hoffmann Rózsa emlékeztetett: a megújulásra esküdtek fel a kormányváltáskor. A célok között szerepelt a gyerekek, a fiatalok fejlődésének elősegítése, a családok, Magyarország jóléte, a kiegyenlített magas minőség, az igazságosság és a gazdaságosság is.

Elmondása szerint nagyobb figyelmet szenteltek a nevelésnek. Hároméves kortól kötelező lesz az óvodáztatás, bevezették a mindennapos testnevelést, és kötelező lesz a közösségi szolgálat teljesítése a középiskolásoknak. Megkezdődik a hittan, illetve az erkölcstan oktatása az állami iskolákban. Megjegyezte: a leendő elsősök az állami iskolákban 52 százalékban választották a hit- és erkölcstant, 48 százalékban pedig a civil erkölcstant.

Megtörtént az iskolák állami fenntartásba vétele is, amivel a problémák is "központivá váltak". Hoffmann Rózsa szavai szerint ez a magyarázata annak, hogy a helyben eddig is meglévő problémák országos, "katasztrofális káoszként" jelennek meg.

Hoffmann Rózsa a szeptember elsejével életbe lépő változások közül kiemelte az általános iskolákban délután kötelezően biztosítandó programokat. A középtávú cél az egész napos iskolarendszer bevezetése. Szólt arról is, hogy a béremeléssel együtt megújul a munkaszervezési rendszer is: szavai szerint szakítanak azzal a több évtizedes gyakorlattal, amely szerint "a pedagógust éhbéren kell fizetni, a különmunkákért pedig üveggyöngyökkel jutalmazzák". Erről szól a 32 órás kötött munkaidő, amelyből a tanítási idő 22 és 26 óra között van.

"Sokszínű és gazdag maradt a magyarországi iskolarendszer, ez felel meg a mai társadalmi igényeknek, sokféle fenntartó van, szakmailag önállóak az iskolák" - összegezte Hoffmann Rózsa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.