Hoffmann Rózsa "a korcs kinövések párolgásáról"

- A 20. század abszurd történelmének korcs kinövései nem tűntek el, csak indulatokat fűtő politikai hőmérséklet kell, hogy a televényből újabb és újabb hajtások nőjenek, és fenyegessék kipárolgásukkal a közös levegőt - mondta irodalom és történelem szakos tanárok előtt a köznevelési államtitkár.

A köznevelésért felelős államtitkár szerint a határon túli közösségek megmaradása azon áll vagy bukik, hogy az individualista teljesítmény elérése vagy a közösséghez való tartozás lesz-e az erősebb. Hoffmann Rózsa a Kárpát-medencei irodalom és történelem szakos tanárok konferenciájának megnyitóján mondott köszöntőt szombaton Egerben.

Úgy fogalmazott, a jövőben az órákra való felkészülésben, a tanításban, a naprakész tudás érdekében végzett kutatómunkában egyetlen vezérelv fogja a szavakat és a tetteket irányítani: az igazság. Az államtitkár kiemelte, maradandó szellemi teljesítményt nemcsak írók, művészek nyújthatnak, hanem tanárok is, az ő teljesítményük a diákjaikban él tovább. Különösen igaz ez a határon túl, ahol a magyar irodalom és történelem tanárok "végvári kapitányokként vívnak harcokat az utolsó emberig" - tette hozzá.

Hoffman Rózsa szólt arról is, hogy Magyarországon már nem kell letagadni az alapvető igazságokat, "de ne higgyük, hogy nem forognak ma is féligazságok közszájon és a médiában." "A 20. század abszurd történelmének korcs kinövései nem tűntek el, csak indulatokat fűtő politikai hőmérséklet kell, hogy a televényből újabb és újabb hajtások nőjenek, és fenyegessék kipárolgásukkal a közös levegőt" - fogalmazott.

A konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Rákóczi Szövetség és Eger városa rendezte meg a Gárdonyi Géza író születésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév részeként. Habis László (Fidesz-KDNP) egri polgármester elmondta: a Gárdonyi-emlékév példás összefogásra épülő lüktető, eleven kezdeményezés, amely a legkisebbektől a szépkorúakig mindenkit igyekezett megszólítani. "Olyan emlékévünk van, amely maradandó nyomot hagy, és Egerre irányította az ország figyelmét - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.