Pokorni vette védelmébe Hoffmannt a parlamentben

A képviselőknek is elkezdődött a hét, méghozzá azzal, amihez igazán értenek: vitatkoztak.

Hoffmann Rózsa oktatásügyi államtitkár – a kormány nevében – első napirend előtti felszólalóként a felvételi jelentkezésekről adott számot. A kereszténydemokrata politikus elmondta, hogy a felsőoktatási jelentkezések sikerrel lezárultak. Hoffmann szerint az ország megújításának szándékával fogtak bele annak idején a felsőoktatás átalakításába, ennek a megújulásnak pedig négy hívószava van: „minőség, versenyképesség, a valós társadalmi igénynek való megfelelés és takarékosság.”

Az államtitkár elmondta még, hogy a költségviselésnek új módozatait kellett kialakítani az „eladósodott országban”, a 2012–2013-as tanévben összesen hetvenezer hallgatónak a tanulmányait támogatja valamilyen módon. Hoffmann elmondta, hogy tavaly nyolcvannégyezren tettek sikeres érettségi vizsgát, és szerinte a számokat ezek arányában kell vizsgálni.

Az államtitkár beszélt a Diákhitel 2. programról, és megemlítette azt is, hogy az államtitkárság vezetői 94 alkalommal nyilatkoztak a felvételik ügyében, vagyis – álláspontja szerint – az informatikai rendszerhez hasonlóan az irányítás és a tájékoztatás is jól vizsgázott. Hoffmann Rózsa felszólalásának végén együttérzését fejezte ki a nemrég síbalesetben elhunyt magyar kislány családjának.

Hiller István volt oktatási miniszter reagált az államtitkár felszólalására az MSZP részéről. Azzal kezdte, hogy megköszönte a „győzelmi jelentést”, szerinte sok munkával sikerül elérni a „jó kis 60-as, 70-es évek” színvonalát az oktatás területén. Hiller szerint a magyar oktatáspolitika szembemegy a nyugati trendekkel, az államilag finanszírozott helyek ilyen mértékű drasztikus csökkentésére nem volt példa az elmúlt negyven évben.

A volt miniszter szerint a Diákhitel 2. rendszere áttekinthetetlen és meggondolatlan, szerinte az állami kamattámogatás a visszájára is elsülhet. (Ezt egyébként korábban Pokorni Zoltán is kifejtette a HírTV Péntek 8 című műsorának nyilatkozva.) Hiller István hangsúlyozta: az MSZP elutasítja a kormányzat tévedéseit.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke hangsúlyozta: egyedül a részvétnyilvánításban tudnak egyetérteni az államtitkárral. A radikális frakció képviselője szerint a kormányzat csak játszik a szavakkal és a számokkal. Balczó szerint az sem igaz, hogy nincs tandíj. Hangsúlyozta: a Jobbik korábban támogatta Hoffmann Rózsát, de a most meghozott finanszírozási rendszer ellentétes a nemzet érdekeivel. Balczó arra is felhívta a figyelmet, ha nincs elég pénz, akkor követhetné azon államtitkárok példáját, akik korábban hasonló okok miatt lemondtak.

Osztolykán Ágnes LMP-s szakpolitikus szerint Hoffmann Rózsa egy másik országban él, és csak rózsaszínben látja a világot, miközben a valóság egészen más. Az ökopárti képviselőnő azt mondta: az államtitkár jól megtanulta és most visszaidézi a tervgazdálkodás gyakorlatát. Osztolykán szerint a kormány elveszi a valós társadalmi mobilitás lehetőségét és a hátrányos helyzetű fiatalok tanulási lehetőségeit.

„Bízom abban, hogy idővel belátja, ez a felsőoktatási törvény tarthatatlan Magyarországon és Európában egyaránt” – zárta szavait Osztolykán Ágnes.

Michl József KDNP-s politikus vette védelmébe Hoffmann Rózsát, szerinte ugyanis az ellenzék érvek helyett csak minősít. A kereszténydemokrata képviselő szerint a jelentkezők száma bizonyítja, hogy a fiatalok bizalma nem csökkent a felsőoktatásban, az elvégzett munkáért pedig csak köszönet illeti az oktatási államtitkárságot. Michl szerint az, hogy a kormány által szervezett tájékoztatási fórumok nem voltak telt házasak, azt bizonyítja: a fiatalok „igenis képben voltak”.

Pokorni Zoltán volt fideszes oktatási miniszter azt mondta: „valamennyien aggodalommal vártuk a jelentkezési számok alakulását”. Az oktatási bizottság elnöke hozzátette: az utóbbi időszak legradikálisabb átalakítását hajtja végre a kormány. Pokorni szerint az a jó válasz született a nehezen fenntartható tömeges felsőoktatás finanszírozására, hogy külső forrást (önköltséget) vonnak be. Visszaesett ugyan valamelyest a jelentkezők száma, de Pokorni ettől függetlenül bizakodó.

„A magyar gyerekek tanulni akarnak, ehhez nekünk kell megteremteni a kereteket” – zárta szavait Pokorni Zoltán. Taps kormánypárti részről.

Esztergom és az önkormányzatok jövője

Lukács Zoltán szocialista politikus a következő napirend előtti felszólaló. A frakcióvezető-helyettes a megyei intézmények államosításáról és a megyei közgyűlések súlyának csökkenéséről beszélt. Lukács Esztergom város várható működésképtelenségével folytatta; felsorolta, hogy mi várható, ha a meglévő inkasszó fennmarad az önkormányzat számláján.

A politikus rámutatott: lehet, hogy a kormányzat erre készül más településeken is, vagyis államosítja az intézményeiket, majd elvonja a forrásokat és magára hagyja a városokat. Lukács szerint a kormányzat Esztergomot tönkreteszi és kivérezteti, a fideszes városvezetők pedig jobban teszik, ha szemeiket Esztergom városára vetik.

Rétvári Bence közigazgatási államtitkár reagál a felszólalásra. A KDNP-s politikus elmondta, hogy az inkasszó már nem áll fenn, a gazdasági tárca intézkedett az ügyben. Rétvári szerint húsz évig álszent logika volt az, hogy az önkormányzatokra áttolták a feladatokat és elvonták a forrásokat, ez pedig adóssághalmozásba kergette a hivatalokat. A kormánypárti politikus szerint ezért van szükség az államosításra, a rendszert pedig segíti a kormányhivatali és járási szint megalkotása is.

Rétvári szerint a rendszer csak így lesz fenntartható. „Aki be akart itt bármit is hinteni sóval és bármit is be akart szántani, az az MSZP és az SZDSZ volt a Parlamentben. Mi mindegyik önkormányzatot meg akarjuk védeni” – fogalmazott a közigazgatási államtitkár.

Jávor: Matolcsy menjen vissza a balettba ugrálni!

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője napirend előtt a kohéziós pénzek lehetséges zárolásáról szólt. Az ökopárti politikus szerint drákói és kicsit el is túlzott döntésről van szó, a kormánynak azonban a helyzetet kezelnie kell. Jávor arra kérte a később válaszoló államtitkárt, hogy ne kezdjen el „elmúltnyolcévezni”, mert bár a túlzottdeficit-eljárás valóban korábban indult, az Orbán-kormány két éve nem tett érdemben ellene semmit.

Jávor szerint helyette egy centrális erőtér kialakítása volt az elsődleges, egy irányított demokrácia rendszerének létrehozása, miközben puccskísérletekről és összeesküvés-elméletekről beszélnek a kritikák kapcsán. Az LMP politikusa hangsúlyozta, hogy elégették a magán-nyugdíjpénztári vagyont és a különadókból befolyt összegeket, a kormány sikertelenül akart egy fenékkel két lovat megülni.

Jávor szerint a nemzetközi befektetők elfordultak Magyarországtól, a belföldi befektetők viszont nem léptek a helyükre, csak egy, a kormányzathoz közeli gazdasági csoport „korrupciógyanús” helyzetbe hozásáról lehet beszélni. Jávor szerint az álmodozás korának véget kell vetni, az egykulcsos adót ki kell dobni a kukába, Matolcsy Györgynek pedig le kell mondania. „Mehet vissza a balettba ugrálni” – tette hozzá a gazdasági miniszterre utalva.

Németh Zsolt külügyi államtitkár reagált a kormány részéről. Szerinte, ha Jávor „hagyja érvényesülni a lelkiismeretét”, akkor a méltánytalan és jogellenes EU-döntést nem használja fel napi politikai haszonszerzésre. Az államtitkár szerint az ország 2012-ben is tartani fogja a hiánycélt, a magyar növekedés ráadásul meghaladta az uniós átlagot.

„Ez tette lehetővé, hogy a múltból örökölt drámai örökséget, az államadósságot csökkenteni tudtuk” – fogalmazott. Németh Zsolt ismét hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság jogellenes szankciót akar végrehajtatni az Európai Tanáccsal. Hozzátette: készen állnak arra, hogy tárgyaljanak az Unióval, de „Magyarország harcolni fog az igazáért”. Az államtitkár jelezte: biztos benne, hogy a javaslat tárgytalan lesz, ezért nem is fog sor kerülni a források befagyasztására.

Németh szerint olyan történelmi pillanat van, amikor a politikai elitnek egyet kellene érteni és nem napi csatározásra felhasználni a helyzetet.

Matekozás a Hunvald-perrel

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő az elszámoltatásról szónokolt napirend előtt. Szerinte az elszámoltatási politikán újabb szégyenfolt jelent meg, mivel a Hunvald-ügyben nem a kiszabható tizenöt évet, hanem ennél jóval kevesebbet kapott. Sőt, bizonyos tételekben el sem ítélték, hanem felmentették a volt szocialista polgármestert. Mirkóczki szerint „beszédes az a tény”, hogy a több mint húsz gyanúsított közül alig kettő kapott csak büntetést az ingatlanokkal kapcsolatban, amelyek egyébként az ügy alapját képezték.

A jobbikos politikus kifogásolta, hogy Hunvald az ítélet után visszakapta drága gépkocsiparkját és repülőgépét, szerinte erre ugyanis egy tisztességes polgármesternek nem lenne lehetősége. Mirkóczki elképesztőnek nevezte, hogy Hunvaldnak akár kártérítés is járhat az ítélet után; mivel többet ült előzetesben, mint amennyit kiróttak rá.

Rétvári Bence közigazgatási államtitkár közölte, hogy a kormány nem befolyásolja és befolyásolhatja a bíróságok működését, ezért azt javasolta a jobbikos politikusnak is, hogy figyelje a másodfokú eljárást.

Boldog Apor Vilmos is boldog lenne

Lanczendorfer Erzsébet kereszténydemokrata képviselő Boldog Apor Vilmos püspökről szónokolt napirend előtt. Miután hosszasan felsorolta életrajzi adatait, a KDNP-s politikus arról beszélt, hogy minden hazáját szerető magyarnak eszményképe kell legyen a mártírpüspök.

Rétvári Bence közigazgatási államtitkár erre is reagált a kormány részéről. Hangsúlyozta, hogy amikor a kormányzati vezetés arról beszél, hogy Európa vagy keresztény lesz, vagy semmilyen, akkor azon hősök útmutatására gondolnak, mint Apor Vilmos. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy sok olyan XXI. századi példaképe lehet Magyarországnak, akik a legembertelenebb időkben is kitartottak hitük mellett. Ezt követően Rétvári felolvasta Apor halálos ágyán tett utolsó szavait, amelyek nagy tapsot kaptak kormánypárti részről.

A kormánypárt támogatásáról biztosítja a kormányt

Lázár János fideszes frakcióvezető napirend előtt arról beszélt, hogy a Fidesz-frakció „maximálisan támogatja” a kormányt abban, hogy a brüsszeli tárgyalásokon megvédje a magyar érdekeket és képviselje a döntéseket.

Lázár szerint fel kell tenni a kérdést, hogy az Unió kinek az érdekeit védi, amikor a magyar embereket akarja büntetni azért, mert végre rendbe akarták tenni mindazt, amit az elmúlt években tönkretettek. Lázár szerint a brüsszeli döntés csoportérdekeket szolgál, Brüsszel pedig nem bolyonghat elszabadult hajóágyúként, a brüsszelieknek a magyar érdekeket is képviselni kell.

A Fidesz-frakció vezetője szerint a „bűn” az elmúlt nyolc év szocialista kormányzásáé, a büntetés árát pedig a magyar embereknek kell megfizetnie. Nagy taps kormánypárti részről. Lázár azzal folytatta, hogy a szocialisták – mivel meghamisították az adatokat – eljátszották Magyarország hitelét, puhány módon képviselték az ország érdekeit, és ez a súlyos és bűnös szervilizmus vezetett oda, hogy Brüsszel most azt hiszi, hogy „velünk felmoshatja a padlót”.

Lázár szerint fel kell tenni azt a kérdést is, hogy Brüsszel miért csak Magyarországot bünteti, más tagállamokat miért nem. A fideszes politikus szerint arról van szó, hogy a határozott kormány sokak érdekét sérti. Lázár megismételte, hogy a frakció kiáll a kormány mögött, és támogatja a magyar érdekek kemény képviseletét. A kormány részéről ezt senki nem akarta kommentálni.

Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa a parlamentben - felszólalásaikban is látszott az összhang
Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa a parlamentben - felszólalásaikban is látszott az összhang
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.