Hoffmann: a meditáció nem kötelező

A köznevelésért felelős államtitkár szerint nem valósak a relaxáció, meditáció tárgyak bevezetéséről szóló hírek, mert ezek - a lovagláshoz és az úszáshoz hasonlóan - heti két órában szabadon választhatók.

Jó úton halad a közoktatási rendszer átalakítása, amelynek célja az országosan egységes és magas színvonalú iskolarendszer létrehozása - mondta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár szerdán Kaposváron, ahol a Munkácsy Mihály Gimnáziumban fórumot tartott pedagógusoknak.

Sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a köznevelési rendszerben az elmúlt három évben lezajlott jelentős átalakítások igazán ebben az évben fognak beérni. Szólt arról, hogy az iskolák állami kézbe adása példás együttműködéssel zajlott Kaposváron is.

A köznevelésért felelős államtitkár kérdésekre válaszolva és sajtóhírekre reagálva elmondta, nem valósak a relaxáció, meditáció tárgyak bevezetéséről szóló hírek. Ezek oktatását az iskolák a lovagláshoz vagy az úszáshoz hasonlóan heti két órában szabadon választhatják a kötelező órákon kívül, felmenő rendszerben, a Nemzeti alaptanterv és a kerettanterv értelmében.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy a helyi önkormányzat felelőssége nem csökkent, hanem inkább nőtt azzal, hogy az iskolái állami kézbe kerültek. A fenntartóváltás ellenére a somogyi megyeszékhely továbbra is évi 1,2 milliárd forintot költ közoktatásra, és a kötelező feladatokon túlmenően megtartotta önként vállalt feladatait is, köztük a kisdiákok számára ingyenes úszásoktatást, ingyenes jégcsarnokhasználatot, illetve az ösztöndíjrendszert.

Gelencsér Attila (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke felháborodásának adott hangot amiatt, hogy szerinte az átalakulástól félő pedagógusokra "rátelepedett a baloldal", megnehezítve a megújulással kapcsolatos munkát.

Stickel Péter, a Kaposvári Megyeközponti Tankerület igazgatója közölte, az iskolák fenntartóváltása a szakmai munkában nem okozott törést. Kaposváron az idén 540, a tavalyinál harminccal több kisdiák jelentkezett beiskolázásra, őket a Zrínyi iskolában indított plusz osztályban helyezik el.

Gyallai Katalin, a Munkácsy Mihály Gimnázium igazgatója arról számolt be, hogy voltak kezdeti nehézségek az oktatási intézmények állami kézbe vétele kapcsán, de már most érezhető a változással járó nagyobb biztonság előnye. Hozzátette, az intézkedésből igazán a kisiskolák profitáltak, amelyek a korábbi rendszerben magukra voltak hagyva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.