Szégyenletes szégyenfal Hódmezővásárhelyen

Internetes szégyenfalon teszi közzé a szociális támogatásra érdemtelennek találtak nevét Hódmezővásárhely. A város polgármestere szerint ezek az emberek visszaélnek az adófizetők támogatásával, miközben másoktól is elveszik a lehetőséget. Az LMP szégyenletesnek és értelmetlennek nevezte a listát.

"Nem ment el az ingyen ebédre, nem vállalta a közcélú munkát, nem vette át a gyógyszerutalványt, illetve az élelmiszercsomagot, nem vitte el az ebédjegyet." A fenti okok miatt lehet felkerülni Hódmezővásárhely internetes szégyenfalára. A kizárás okai meleltt nevek és születési idők sorakoznak hosszan.

"Az alábbi személyek magukat rászorulónak vallva a várostól segélyt, támogatást igényeltek, azonban azt mégsem vették át, vagy a megítélt támogatást, a felajánlott munkát később visszautasították, ezzel több ténylegesen rászoruló polgárt kiszorítottak a támogatási rendszerből." A fenti fejléccel hozták nyilvánosságra Hódmezővásárhely város honlapján azon szociális támogatásokkal, segélyekkel visszaélők névsorát.

- A nyilvánosság erejével szeretnének fellépni azokkal szemben, akik visszaélnek a város és az ország adófizetői közösségének támogatásával- indokolta a lépést Lázár János polgármester. Hódmezővásárhely első embere fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a szociális segély nem keresetkiegészítés, nem opcionálisan választható pénzforrás, hanem a ténylegesen rászorulók számára - sok esetben egyetlen - lehetőség helyzetük javítására. A település önkormányzata évente félmilliárd forintot fordít a rászorulók támogatására, valamint több millió forint értékben biztosít természetbeni juttatásokat - tette hozzá.

Az "érdemtelenekre" 4000-12.200 forintot fordított a város az adott hónapban fejenként.

A legnagyobb számú visszaélés a magukat tartósan munkanélkülinek és rászorulónak vallók között tapasztalható. Számukra az önkormányzat a közcélú foglalkoztatásban munkát ajánlott, ez a 28.800 forintos támogatás helyett a minimálbért jelenti. A listából látható, hogy 82 igénylő meg sem jelent a kiközvetítésen, 66 ember nem vállalta el a munkát, míg 22 esetben ittasság vagy egyéb magatartásbeli ok miatt megszűnt a munkaviszony.

Az LMP ma közleményben utasította vissza a rászoruló állampolgárok pellengérre állítását. Ez az eljárás nem csak súlyos morális és politikai aggályokat vet fel, hanem adatvédelmi és személyiségi jogokat is sért.  Lázár János akciója a szegényellenes politika magasiskolája - állítják.

 

A lista azoknak a segélyre jogosult polgároknak a nevét és születési dátumát tartalmazza, akik a városvezetés szerint nem működtek együtt a szociális osztállyal, azaz "nem vették át az ebédjegyet", vagy "nem vállalták a felajánlott közcélú munkát". Csakhogy sok mindentől függhet, hogy valaki miért nem vesz igénybe egy szolgáltatást. Nem biztos, hogy érdemtelenségről van szó: sok esetben a rossz egészségi állapot, az információhiány vagy a segélyhez folyamodással járó megbélyegzéstől való félelem az ok. Továbbá számos kutatás bizonyította, hogy a közmunkaprogramok nem alkalmasak arra, hogy az abban résztvevőket visszajuttassák a munka világába, így a közmunkában való részvétel kikényszerítése nem feltétlenül szolgálja a munkanélküliség csökkentését.

A politikában a szegényeket megbélyegző fordulat az előző kormány által indított Út a munkához programmal és az egy család egy segélyezett elvvel kezdődött, majd a Fidesz-KDNP kormány esélymegvonó politikájával folytatódott: a minimálbér megadóztatásával, a szegényellenes büntetőpolitikai fordulattal vagy a családi pótlék korlátozásával. Lázár János szégyenlistája ebbe a sorba illeszkedik.

A lista félrevezető, manipulatív, egymás ellen fordítja a polgárokat és bizalmatlanságot szül az állami szociális szolgáltatásokkal szemben. A szégyenlista megnehezíti a rászorulók talpra állását, akik így munka és közösségi segítség hiányában féllegális csatornákon keresztül kénytelenek megoldani megélhetési problémáikat.

A szociális juttatásokhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférést törvények szabályozzák. Ha Lázár polgármester úr gyanúja az, hogy Hódmezővásárhelyen olyan emberek is hozzájutnak szociális segélyhez, akik nem jogosultak rá, akkor vizsgálja felül az általa vezetett osztály munkáját.  Lázár ezzel az akcióval egy dolgot ér el: megszégyeníti és meghurcolja azokat, akik amúgy is a társadalom perifériáján élnek. Az LMP felszólítja Lázár Jánost, hogy vonja vissza a szégyenlistát és hagyjon fel a szegényellenes hangulatkeltéssel.

Később Jóri András adatvédelmi biztos bejelentette, hogy vizsgálatot indít a lista jogszerűségének megállapítására.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet honlapján alkotmányellenesnek és súlyosan jogsértőnek minősítette a hódmezővásárhelyi eljárást.

Lázár János polgármester késő délután közleményt adott ki. Eszerint Hódmezővásárhely Önkormányzata a becsületesen dolgozó polgárok, az adófizetők, a jogszabályokat betartó emberek oldalán áll, akiknek joguk van tudni, kik azok, akik visszaélnek az adóforintjaikból adott támogatással. A település évente félmilliárd forintot fordít a rászorulók támogatására. Akik visszaélnek ezzel, nem az önkormányzatot, hanem az adófizető polgárokat verik át, és azokat a rászorulókat lopják meg, akiket kiszorítanak a támogatási rendszerből.

"Sajnálom, hogy az adatvédelmi ombudsman fordítva ül a lovon és azok pártján áll, akik folyamatosan megszegik a társadalmi normákat, a jogszabályokat, és azokat védi, akik átverik és meglopják a magyar adófizetőket" - fogalmazott a polgármester arra reagálva, hogy a Magyar Rádió Krónikájának értesülése szerint Jóri András vizsgálatot indít a lista jogszerűségének megállapítására.

De a polgármester azt is sajnálja, hogy a TASZ nyilatkozataival azokat védi, akik az igazán rászorulóktól elveszik a támogatás lehetőségét, akik ingyen ebédet igényelnek, ami később kidobásra kerül, míg százak várakoznak a segítségre.

Sajnálja továbbá, hogy az LMP azokért kampányol, akik munka helyett inkább segélyből tartatnák el magukat az adófizetők közösségével, akik a felajánlott munkát elutasítják, vagy részegen jelennek meg a munkaközvetítésen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.