Hódmezővásárhelyen készül a tornaóra-teszt

Jövő tavasszal végeznek először országos edzettségi mérést azzal kapcsolatban, hogy az idén szeptemberben bevezetett napi testnevelésóráknak mi a hatása. A mérési módszert a hódmezővásárhelyi minta alapján dolgozzák ki, ahol 2005 óta kötelező a napi tornaóra.

Hódmezővásárhelyi minta alapján végezhetik a jövőben a mindennapos testnevelés hatásainak vizsgálatát – olvasható a Hirado.hu-n. A város iskoláiban 2005 szeptemberében vezették be a mindennapos testnevelést, ami azóta edzettségméréssel és szűrővizsgálatokkal is kiegészült.

Szeptember óta a mindennapos testnevelés már országos program, jövő tavasszal pedig az első országos edzettségméréseket tartják, Hódmezővásárhely ezért a Szegedi Tudományegyetemmel karöltve saját mérési módszereit fejleszti. A Hirado.hu szerint az a cél, hogy tavasztól a vásárhelyi mérési módszert használják országosan is. A projektre 240 millió forintot fordítanak, ebből műszereket vásárolnak, szoftvert fejlesztenek, majd több ezer diákon tesztelik a módszert.

Az adatgyűjtések nem csak az edzettségi szintről adhatnak információt. Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház főigazgatója a Kossuth Rádiónak elmondta: akár mérhető lesz az is, mennyire hatékony egy-egy iskola a mindennapos testnevelés terén, mennyire veszik azt komolyan az ott dolgozó pedagógusok.

A mérési eredmények kutatások alapját is képezhetik, a szegedi egyetem kutatói például a hirtelen szívhalál genetikai hátterét vizsgálják majd az elkészült EKG felvételek alapján – olvasható a Hirado.hu-n.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.