HM: beismerések és cáfolatok

Szó sincs arról, hogy távozna – ezt Fodor Lajos, a HM közigazgatási államtitkára mondta az InfoRádiónak adott interjújában. Azt viszont beismerte, amit a tárca eddig tagadott: hogy a Gripenek üzemanyag-hiány miatt nem tudtak mindig felszállni.

Tagadta Fodor Lajos, a honvédelmi minisztérium közigazgatási államtitkára az InfoRádió „Aréna” című műsorában, hogy szóba került volna a távozása. Arról belső forrásokra hivatkozva a Népszabadság írt korábban, hogy három egykori vezérkari főnök (illetve parancsnok) is távozhat posztjáról a HM-ben: Fodor Lajos közigazgatási államtitkár, Deák János miniszteri biztos és Lőrincz Kálmán miniszterifőtanácsadó.

Fodor Lajos és Hende Csaba egy parlamenti bizottsági ülésen
Fodor Lajos és Hende Csaba egy parlamenti bizottsági ülésen – Ennyi volt?

Fodor a rádióinterjúban arról beszélt: Lőrincz Kálmán főtanácsadói megbízása valóban véget ér a nyáron és nem is folytatja a feladatot, Deák János miniszteri biztosi megbízása pedig június végén lejár és várhatóan főtanácsadóként vagy a megalakuló Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatja majd. Azt azonban, hogy az ő távozása is napirenden lenne, Fodor Lajos határozottan tagadta. Úgy fogalmazott: a közigazgatási államtitkári poszt egy bizalmi állás, ő pedig Hende Csaba miniszterrel „nem csak jó kollégák, de jó viszonyban is vannak”.

Fodor Lajos azt viszont a beszélgetésben elismerte, hogy a Gripen vadászgépekkel valóban keveset gyakorolnak a pilóták. Úgy fogalmazott: „ezen a közeljövőben jelentősen javítani fogunk, mert technikai és adminisztratív problémák adódtak, például üzemanyag-, azaz kerozinhiány miatt nem repültek a repülőgépeink (…) előfordulnak ilyen apróbb gondok, mint mindenhol máshol”.

Az államtitkár nyilatkozata viszont ellentétes azzal, amit a Honvédelmi Minisztérium korábban állított. A szaktárca a Magyar Nemzet korábbi írására reagálva – amelyben arról írtak, hogy nincs kerozin a Gripenekben, így azok a földre kényszerülnek - határozottan cáfolta, hogy üzemanyag-ellátási probléma veszélyeztetné a gépeken folyó kiképzést és a pilóták felkészítését. A HM közleményében akkor azt állította: minden feltétel biztosított ahhoz, hogy a kiképzés zavartalanul folyhasson. „A tárca külön figyelmet fordít az üzemanyag-beszerzésre, annak folyamatos biztosítására és megfelelő tartalékképzésre is, ezzel garantálva a kiképzési feladatok zökkenőmentes végrehajtását” – hangsúlyozta a minisztériumi közlemény.

Fodor a rádióinterjúban ezzel együtt elismerte azt is, hogy olykor a földi harcijárművekben sincs elég üzemanyag, de hangsúlyozta, hogy ezeket az eseteket hamar megoldják, így a kiképzést nem fenyegeti veszély.

Fodor Lajos beszélt a HM-lakások ügyeiről is, kiemelve, hogy a sajtó is rendszeresen összemossa a törvényesen és etikusan szolgálati ingatlant megvásárlók ügyét a szabályok kiskapuit kihasználó vezetők lakásügyeivel. Az államtitkár az interjúban is megerősítette: valóban vásárolt ő is HM-lakást, katona édesapja HM-lakásával kapcsolatba viszont azt állította, hogy a sajtó pontatlan állításokat fogalmazott meg. Azt mondta: „(...) van olyan újságíró, aki úgy tudja, hogy én több lakást vettem meg. Sőt, szegény édesapámat - aki nyugállományú katona – szintén belekeverték ebbe, hogy az ő lakását is én vettem meg. Ez úgy igaz, hogy az édesapám megvette azt a szolgálati lakást, amelyben lakott és miután szegény édesanyám ekkor már nem élt, úgy döntött, hogy a lánya és a fia nevére íratja át. Nagy különbség, hogy Moszkvában moszkvicsokat osztogatnak vagy fosztogatnak. Az újságíróktól el lehetne várni, hogy pontosabbak legyenek, mert ezzel komoly károkat okoznak” - fogalmazott Fodor Lajos.

A tényekhez hozzá tartozik, hogy a szocialista Harangozó Tamás írásbeli kérdésére ezzel kapcsolatban Hende Csaba honvédelmi miniszter azt a tájékoztatást adta: Fodor Lajos egy 115 négyzetméteres, 8,8 millió forintra becsült lakást házastársával együtt 919 ezer forintért vásárolt meg. Szintén Hende Csaba írásos tájékoztatásában olvasható, hogy Fodor Lajos hivatásos katonai szolgálati viszonyban állt édesapja átengedte szolgálati lakásának elővásárlási jogát gyermekeinek. „Ennek megfelelően vásárolta meg Fodor Lajos nyugállományú vezérezredes úr és testvére 1994. május 19-én egymást közt egyenlő arányban az édesapjuk által bérelt lakást” - írja a szakminiszter. A lakást egyébként 3,4 millióra értékelték, a vevők 335 ezer forintot fizettek érte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.