Hm, mennyi fű: karaktergyilkosság, ahogy a Hír TV próbálja

Egy tizenegy évvel ezelőtti esettel támadják Várady Zsolt ellenzéki aktivistát. 2003-ban „0,19 gramm nettó tömegű növényi ágvégződéseket" találtak nála rendőrök a Margitszigeten egy nyári estén.

A Hír TV célkeresztjébe került az iwiw-alapító Várady Zsolt, aki az utóbbi hónapok kormányellenes megmozdulásának egyik állandó szónoka: a televízió kiderítette róla, hogy bő egy évtizeddel ezelőtt volt egy „kábítószeres ügye". Várady az eset dokumentumát nyilvánosságra hozta, amiből kiderül, rendkívül csekély mennyiségű kannabisz tartalmú anyagot találtak nála.

„Bekövetkezett, amit már alig vártam, hogy a szokásos karaktergyilkos gépezet célpontjává váljak. Ez nekem azért külön nagy öröm, mert csak azt bizonyítja, hogy félelmetes vagyok az állam számára, tehát úgy tűnik, remekül csináljuk a dolgunkat. Nyilvánvaló, hogy arra jó ez az ügy, hogy elterelje a figyelmet például a 25 éve katasztrofális adórendszerünk és az 1000 milliárd forintos áfacsalások ügyéről" – ezt írta Facebook-oldalán az iwiw-alapító, az utóbbi hónapok kormányellenes megmozdulásának egyik állandó szónoka, Várady Zsolt azután, hogy a jobboldali média célkeresztjébe került.

Először a Magyar Nemzet online változatán jelent meg – beharangozva a Hír TV péntek esti Célpont című műsorát –, hogy „kábítószerrel visszaélés miatt indult korábban büntetőeljárás a kormányellenes tüntetések egyik szónoka ellen." Később már a hírtelevízió egyik videója is látható volt, amin Várady telefonon elismerte: „Egyszer volt ilyen ügyem."

A „beharangozókban" az ügy részleteit nem ismertették, ám ezt megtette Várady Zsolt. Rövid közleményt adott ki, amelyben leírta, 2003-ban „0,19 gramm nettó tömegű növényi ágvégződéseket" találtak nála rendőrök a Margitszigeten egy nyári estén, amelynek „becsülhető hatóanyag-tartalma (kannabinoid vegyületek-delta 9THC) 0,02-11,61 milligramm volt." „Ez a Btk. 23. paragrafusa alapján, a csekély mennyiség felső határának (1,0 gramm) az ötvenezred-nyolcvanhatod része" – írta. A rövid nyilatkozat mellé csatolta az ügy dokumentumait, amelyekből kiderül az is: a vádemelést elhalasztották, mert ehelyett – a jogszabályok adta lehetőségekkel élve – vállalta az úgynevezett elterelést. Mivel Várady részt vett a számára előírt „megelőző-felvilágosító szolgáltatáson", az ügyészség végül megszüntette az eljárást.

Várady lapunk kérdésére elmondta, azt nem tudja, hogy a Hírt TV milyen forrásból szerzett tudomást az esetről, de fontolgatja, hogy vizsgálatot kezdeményez a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, mert ha valamelyik állami szervezet szivárogtatta ki az információkat, akkor az rendkívül súlyos jogsértés. A történtek tisztázásában segít neki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amely Facebook-oldalán azt írta: „Várady Zsolt, mint mai közszereplő kénytelen azt eltűrni, hogy a kormánypárti sajtó a múltjából előásottakkal próbálja hiteltelenné tenni személyét. Azt viszont nem kell tűrnie, hogy állami szervek különleges személyes adatait szivárogtassák ki a sajtónak."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.