Hivatalosan is megnyílnak a balatoni strandok - egy részük drágul

A melegnek ígérkező hétvégére hivatalosan is megnyitnak a balatoni strandok: a szabadstrandok száma eggyel csökken a balatonakarattyai Lídó stranddal, a belépőt szedő fürdőhelyek ára pedig részben változatlan maradt, részben emelkedik a tavalyi díjakhoz képest - számolt be az MTI-nek Győrffy Árpád, a balatoni strandokról információkat közlő Balatontipp.hu szerkesztője pénteken.

A kedvező május elejei időjárásnak köszönhetően idén korábban indult a balatoni strandszezon, de csak a napokban nyitott, illetve nyit a pénztárak zöme. A víz hőmérséklete pénteken 20 fok volt, ez sokak számára már megfelelő a fürdőzéshez.

Az ÁNTSZ által hivatalosan fürdőhelynek kijelölt partszakaszok között 95 nyilvánosat tartanak számon, a többi szállodákhoz, kempingekhez, üdülőkhöz tartozó saját strand. A legutóbbi vizsgálatok során valamennyi hivatalos fürdőhely vízminősége kiváló minősítést kapott, kivéve Keszthelyen a Városi, a Helikon és a Déli strandot, Balatonfűzfőn a Tobruki strandot, valamint hat balatonmáriafürdői szabadstrandot, de ezek értékelése is elérte a "jó" minősítést.

A hivatalos fürdőhelyek közül 49 szabadstrand, ahol nem szednek belépődíjat, de többnyire ezeken is működnek fizetős szolgáltatások. A déli parton ezeken kívül is mintegy 5-10 olyan fürdésre használt nagyobb partszakasz található - a sok kisebb mellett -, ahol az önkormányzat csak azért nem kért fürdőhely-kijelölést, mert nem tudja az ehhez szükséges feltételeket maradéktalanul biztosítani (például vízimentő szolgálatot), de azért többféle szolgáltatás és illemhely is működik ezeken a strandokon.

A balatoni fürdőhelyeken a korábbi évekhez képset kisebb fejlesztéseket végeztek a tavalyi szezon óta, de a pázsitot, sétányokat, vizesblokkokat mindenhol megfelelően felkészítették a nyitásra. A fizetős strandok közel fele nem emelt árat, vagyis az üzemeltetők "lenyelték" az áfaemelésből fakadó többletköltséget. A másik felénél jellemzően az infláció- és az áfaemelkedés mértékével nőttek a díjak, és csak néhány fürdőhelyen drágultak a belépők ennél jobban. Balatonudvariban például 29 százalékkal, ez azonban még így is csak 450 forintos felnőtt belépőt jelent, vagyis továbbra is az olcsóbbak közé tartozik. Badacsonyban 20 százalékos emelés után 600 forint lett a belépő ára. A felnőttek számára ezer forint közeli díjat számoló, legdrágább strandokat üzemeltető Siófok és Keszthely mellé a hónap közepétől csatlakozik Balatonfüred Esterházy-strandja is.

A Balaton vízszintje pénteken 78 centiméter volt, amely mintegy 30 centiméterrel marad el az ilyenkor optimális szinttől. A szakértők szerint a nyár végén várhatóan 60-70 centiméter körül alakul a vízszint. Alig tíz évvel ezelőtt ennél jóval alacsonyabb vízszint mellett is kiválóan alkalmas volt a tó a fürdésre, vízi sportokra, de ha tartóssá válik a helyzet, a következő években egyre inkább szükségessé válik az iszap kotrása a fürdőhelyeken. Ennek költsége strandonként 30-150 millió forintra tehető, amelyet önerőből nem tudnak állni az önkormányzatok. A turistaforgalom megőrzéséért a következő uniós fejlesztési ciklusban 3-5 milliárd forintos központi forrásra lenne szükség a probléma kezelésére - hivatkozott Győrffy Árpád a standüzemeltetők előzetes becsléseire.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.