Kémeket telepítene a kormány a sajtóhoz

A rendvédelmi szervek módosító csomagjának egyik alpontjának alpontjába rejtve Pintér Sándor belügyminiszter felkérés esetén nemzetbiztonsági munkatársak alkalmazására kötelezné a hazai tartalomszolgáltatókat, azaz a tévéket, rádiókat és a híroldalakat.

A nemzetbiztonsági törvény tervezett módosítása nyomán a jövőben akár kötelezhetik is a hazai tartalomszolgáltatókat - tévéket, rádiókat, híroldalakat - felkérés esetén a nemzetbiztonsági szakszolgálatok munkatársainak foglalkoztatására - szúrta ki az Index a Pintér Sándor belügyminiszter által beterjesztett, a rendvédelmi szervekhez kapcsolódó 34 oldalas törvénymódosító csomagban. A pont ilyetén értelmezését a tartalomszolgáltató megkeresésére a szaktárca nem tagadta, de jelezték: még módosíthatnak a módosításon.

A salátatörvény 38. paragrafusa hosszan sorolja azokat a szerveket, ahol a szakszolgálatok kérésére foglalkoztatni kéne az ügynököket. Ezek egy része akár indokolhatónak is látszik: állami szervek és cégek, kiemelt hírközlési, postai, energetikai és hadiipari egységek. Ám a listára felkerültek a "külön jogszabályban meghatározott infrastruktúra, alkalmazás- és tartalomszolgáltatók" is.

Ilyen külön jogszabály viszont most nincs. Ellenben tartalomszolgáltatónak számít minden tévé, rádió és híroldal. Mivel a módosító pont jelen formájában akár a magánkiadókra is kiterjeszthető, illetve az érintett kör jövőbeni gyors módosítására is alkalmat ad, kedden Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a kitétel teljes törlését javasolta.

Ma egyébként éppenséggel Szőcs Géza, a milánói expó magyar pavilonjáért felelős kormánybiztos követelte a magyar sajtó megregulázását egy, az Indexen megjelent, számára sérelmes írás miatt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.