Hivatalos a kisebbségi önkormányzati választás eredménye

Megállapította az országos kisebbségi önkormányzati választások eredményeit az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén, Budapesten.

Az országos kisebbségi önkormányzatok megválasztásában múlt vasárnap a hivatalosan elismert 13 kisebbség részéről 9.168 elektor (olyan ember, aki tagja települési kisebbségi önkormányzatnak) vehetett részt, közülük 9.018-an jelentek meg a bizottságok előtt, vagyis a részvétel rendkívül magas, 98,36 százalék volt.

Az országos választásra vonatkozó szavazatokat a területi választási bizottságok számolták össze hétfőn, és az erről szóló jegyzőkönyveket eljuttatták az OVB-hez.

Az OVB szerdai ülésén a részjegyzőkönyvek alapján kiállította a választások eredményéről szóló jegyzőkönyveket, amelyek a többi között tartalmazzák az elektori jegyzéken szereplők számát, a megjelent elektorok számát, a leadott szavazatokat, az arányos mandátumelosztással kiosztott mandátumok számát, valamint a mandátumot elnyert képviselők nevét.

Az eredménymegállapító határozatok ellen két napon belül a Legfelsőbb Bíróságnál lehet jogorvoslattal élni.

A bolgár kisebbség 21 tagú önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Bolgárok Egyesülete kapta meg az összes mandátumot.

A cigány kisebbség országos önkormányzata 53 tagú, a mandátumokból 37-et a Lungo Drom, míg 16-ot a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma szerzett meg.

A görög kisebbség 21 fős országos önkormányzatában a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete 11, míg a Görög Ifjúsági Egyesület 10 mandátumot nyert el.

A horvát kisebbség országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Horvátok Szövetsége kapta meg mind a 29 mandátumot.

A lengyel kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület 16, míg a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete 5 mandátumhoz jutott.

A német kisebbség országos önkormányzata 37 tagú, s - egyedüli indulóként - valamennyi mandátumot az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület kapta

Az örmény kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 7, a Magyarországi Örmény Spjurk Egyesület 5, a Kilikia Kulturális Egyesület 4, az Arménia Népe Kulturális Egyesület 3, az Örmény Kultúra Barátainak Erzsébetvárosi Egyesülete 2 mandátumot szerzett.

A román kisebbség országos önkormányzata esetében a mandátumok száma 25, ebből a Magyarországi Románok Országos Érdekképviseleti Egyesülete 11, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége 10, a Budapesti Román Egyesület pedig 4 mandátumot kapott.

A ruszin kisebbség 25 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége 12, a Rukisösz 7, a Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület és a Ruszin Kulturális Egyesület - Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület 6 mandátumhoz jutott.

A szerb kisebbség országos önkormányzata 21 tagú, a Szegedi Helyi Szerb Közösség 15, míg a Srpski Forum Egyesület listája 6 mandátumot kapott.

A szlovák kisebbség 29 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója 15, míg a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Szervezet - Pilisi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központja - Dél-Alföldi Szlovákok Szervezete listája 14 mandátumot szerzett.

A szlovén kisebbség országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Szlovének Szövetsége kapta meg mind a 15 mandátumot.

Az ukrán kisebbség 21 tagú önkormányzatában a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület 13, míg a Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Hagyományőrző Egyesület 8 mandátumhoz jutott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.