Hivatali visszaélést gyanít az MSZP a földbérletpályázatoknál

Az MSZP szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellenőrző bizottsága súlyos aggályokat tárt fel az állami földhaszonbérleti pályázatok értékelésével kapcsolatban, és hivatali visszaélés gyanúját veti fel, hogy a fél éve elkészült, de csak a napokban ismertté vált jelentés hatására sem változtattak a földosztási gyakorlaton.

Erről Gőgös Zoltán, a szocialisták szakpolitikusa beszélt szerdai sajtótájékoztatóján, ahol kiosztották az újságíróknak az NFA ellenőrző bizottságának jelentését idéző kivonatot. (A teljes dokumentumot az MSZP honlapján teszik közzé.)

Az MSZP-s politikus idézte a jelentésből, hogy a Fejér megyében nagy területet nyerő pályázók egyetlen esetben sem veszítettek, és egyszer sem pályáztak közülük többen azonos birtoktestre. Szerinte ez azt valószínűsíti, hogy a pályázók összebeszéltek, az NFA pedig "elrendezte", hogy mindenhol ők nyerjenek.

Gőgös Zoltán hozzátette: továbbra is úgy látják, előre megbeszélt pályáztatás alapján döntöttek a földbérletekről, és ebben sok esetben fideszes politikusok is részt vettek.

Ugyancsak felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentés túlzónak ítélte a szubjektív módon adható pontok arányát. Mint mondta, ez újabb bizonyítéka annak, hogy már nemcsak ellenzéki pártok, hanem a földalapkezelő belső ellenőrzése is hibásnak tartja a jelenlegi pályázati rendszert.

Hozzátette: rendkívül nehéz helyzetbe hozná az agráriumot, ha a további 200 ezer hektár állami földet is hasonló szempontok alapján osztanák ki. Korrekt eljárások esetén a kormány sikertörténete lehetett volna az állami földek haszonbérbe adása, így azonban a Fidesz-kormány veszte lesz 2014-ben - mondta.

A Fővárosi Ítélőtábla múlt kedden másodfokon is arra kötelezte az NFA-t, hogy hozza nyilvánosságra a 2010 novembere és 2012 márciusa közötti állami földbérleti pályázatok pontszámait, értékeléseit és bírálatai lapjait. Az MTI ezzel kapcsolatos kérdésére Gőgös Zoltán elmondta: ez segítséget jelent a polgári perek megindításában azoknak a vesztes gazdáknak, akik eddig saját pályázatuk bírálatát sem ismerhették meg.

A Népszabadság mai cikke a témában: ITT

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.