Hitbéli tévedéseket terjesztett az olaszliszkai pap

Az egyház tanításával össze nem egyeztethető tanokat és hitbeli tévedéseket terjesztett az olaszliszkai római katolikus pap, ezért az érsek felmentette a plébánia vezetése alól.

Olaszliszkai olvasók jelezték, hogy május második felében felmentették Mondel József olaszliszkai római katolikus papot – adta hírül a Boon.hu. A településen az üggyel kapcsolatban sok magyarázat terjedt el.

A Borsod megyei internetes hírportál szerint a lakosok közül többen is védik Mondel Józsefet, mások szerint viszont májusra csökkent az olaszliszkai római katolikus templomba járók száma, néhányan inkább Tolcsvára vagy a helyi görög katolikusokhoz jártak istentiszteletre. Hogy miért, arról nem akartak beszélni.

Az esettel kapcsolatban a portál megkérdezte az Egri Főegyházmegyét, ahonnan az alábbi választ kapták: „Az Egri Főegyházmegye érseke Mondel József plébániai adminisztrátort 2012. május 21-én tanbeli tévedések és egyházfegyelmi vétségek miatt felmentette az olaszliszkai plébánia vezetése alól, és további intézkedésig nem végezhet papi szolgálatot. A fegyelmi intézkedésre azért került sor, mert az egyház tanításával össze nem egyeztethető tanokat és hitbeli tévedéseket terjesztett. Ezen túlmenően a liturgikus előírásokat önkényesen és helytelenül értelmezte és gyakorolta. A hívek körében ezzel megütközést és megosztottságot keltett. Ismételt figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó magatartásán változtatni. A főpásztor felszólította Mondel atyát arra, hogy végezzen lelkigyakorlatot, és amikor visszatér a teljes katolikus tanításhoz, jelentkezzen nála szolgálatra. Amennyiben továbbra is makacsul kitart a tévtanításban, főpásztora kezdeményezni fogja a klerikusi állapotból való végleges elbocsátását.”

Mondel Józsefet a portálnak telefonon sikerült is elérnie, de ő először gondolkodási időt kért, majd írásbeli választ ígért. Legutoljára hétfőn beszéltek vele, akkor azt mondta, annyira sok a dolga, hogy mostanában nem ér rá ezzel foglalkozni, ha reagálni kíván, akkor majd jelentkezik.

Az olaszliszkai római katolikus templomban jelenleg a tolcsvai pap lát el szolgálatot.

A Keresztény.mandiner.hu értesülései szerint az 1974-ben született, 2003-ban pappá szentelt Mondel József kitette a templomból a szembemiséző oltárt, és csak a hagyományos, tridenti régi rítus, azaz XXIII. János pápa 1962-es misekönyve alapján volt hajlandó misézni (a hívekkel egy irányba fordulva, latinul). Ezt jogában állt megtenni, mivel XVI. Benedek Summorum pontificum kezdetű rendelkezésével megszüntette a régi rítusú mise bemutatásának püspöki engedélyhez kötését. 

Az atya azonban emellett egy helyi „látnok” hatása alá is került, aki azt mondta neki: látta a XVI. Benedek pápa által boldoggá avatott II. János Pál pápát a pokol tüzében égni, ráadásul ezt ki is hirdette a templomban, sőt kiírta a templom ajtajára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.