Hirtelen letiltotta a TEK a Merkel-tüntetést

A Terrorelhárítási Központ ma reggel váratlanul letiltotta azt a délutánra tervezett kormányellenes tüntetést, amelyen a demonstrálók Angela Merkel kancellárnak mutatták volna meg, hogy „Európához akarunk tartozni”. A szervezők úgy vélik, mindez nem más, mint „Putyini gyakorlat Merkel látogatása napján”
Az ősszel indult kormányellenes tiltakozássorozat során megszületett – a korábbi Iwiw-alapító, Várady Zsolt részvételével létrehozott – Most Mi közösség hetek óta készült arra, hogy ma délután, Angela Merkel látogatása napján, demonstrációt szervezzen. A helyszínt is jó előre lefoglalták: a nyolcadik kerületi Pollack Mihály térre kértek engedélyt, mert az ott lévő Andrássy Gyula Egyetemen tart előadást délután a német kancellár. A demonstrációt úgy hirdették: „Mutassuk meg Merkel asszonynak, és mutassuk meg a világnak, hogy Európához akarunk tartozni, hogy büszke európai polgárok vagyunk, és eszünk ágában sincs változtatni ezen!”

Hétfő reggel viszont kiderült, a korábban a szabályok szerint bejelentett, később pedig engedélyezett tüntetést mégsem tarthatják meg. Takács Bori, a Most Mi egyik alapítója közölte: ma reggel nyolc óra körül hívták fel a rendőrségről, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) döntése miatt nem tarthatják meg a tüntetést. Takács Bori szerint különös esetről van szó: január másodikán jelentették be a tüntetést, a múlt kedden a TEK egyik munkatársának részvételével tartottak helyszínbejárást, egyeztettek például arról, hol legyen a színpad, majd mindezek után a demonstráció napján letiltják a rendezvényt.

A közösség alapítója kérdésünkre közölte: ha máshol is, de szeretnék mindenképp szeretnék megtartani a tüntetést, jelenleg vizsgálják, milyen lehetőségeik vannak ebben a helyzetben, amely szerinte „mind eljárásában, mind tartalmában súlyosan sérti a tüntetni akaró magyar állampolgárok jogait.”

A Most Mi közleményt is kiadott az esetről: putyini hozzáállást tükröz, demokráciaellenes gyakorlat, hogy az előzetes egyeztetés során jóváhagyott tüntetési helyszínt a TEK a tüntetés reggelén kihúzza a szervezők és a demonstrálók lába alól – ez a tüntetés ellehetetlenítését jelenti. Ez Európában sehol nem fordulhatna elő – írták.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.