Hillerék elutasítják az MSZP elfoglalását

Nagyobb sebességre kapcsol az MSZP szociáldemokrata platformja, miután a tömörülésből nemrég többen is kiváltak (például az egyik vezető, Vitányi Iván) és átigazoltak Gyurcsány Ferenc új szervezetébe. A szociáldemokrata platform azonban nem ürült ki; sőt, az 58 tagú parlamenti frakcióból 11-en tagjai a társaságnak.

A Hiller István volt oktatási miniszter vezette csoport pénteken egy műhelybeszélgetést szervez a pártszékházban, ahol Kolláth György alkotmányjogásszal és parlamenti képviselőkkel az alaptörvényt érintő kérdéseket vitatnak meg.

A társulás egy politikai programot is készített, ennek egy példányát lapunk is megszerezte. Ebben többek között a szocialista párt egyik alapító platformja leszögezi, hogy az MSZP megújulásához mindenkori nyitottság szükséges. Úgy vélik, hogy párt a demokratikus baloldali áramlatok gyűjtőhelye kell legyen, amelyben az egymástól eltérő irányzatok ki kell egészítsék a másikat.

Minden olyan törekvést elutasítanak viszont, amely az MSZP „elfoglalását" tűzi ki célul. A politikai programban szerepel még, hogy szerintük a neoliberális kapitalizmus világtörténelmi fejezete lezárult, az „újfajta rend azonban még nem jött létre", ez a jelenkori válságon keresztül épül csak ki.

A szociáldemokrata platform igent mond a globalizáció pozitív tendenciáira, és nemet a „kartellek által irányított globális világra". Hozzáteszik: mindent elleneznek, amely az 1989-es szellemiség törekvéseit csorbítani igyekszik.

A Hiller István vezette csoport - ezzel egyszersmind hasonló célokat felvállalva, mint a gyurcsányi tömörülés - szervezni kívánja azon párton kívüli csoportokkal való együttműködést, amelyek az MSZP értékeihez képest konzervatívabb vagy liberális elveket vallanak.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.