Hiller szerint a kormány hadat üzent a kultúrának

Az MSZP szerint a kormány hadat üzent a magyar kultúrának, amely a megszorítások egyik legnagyobb vesztese. Hiller István, a szocialisták humánpolitikai kabinetvezetője szerdán sajtótájékoztatón arra szólította fel a kabinetet, hogy adja vissza a Szépművészeti Múzeum fejlesztésére szánt pénzt.

Az MSZP-s politikus kijelentette: "a kulturális államtitkárság a leggyengébb láncszem a kormány leggyengébb minisztériumában", se szakmai elképzelése, se politikai ereje nincs, így fordulhat elő, hogy a magyar kultúrát a költségvetési zárolás miatt 6,3 milliárd forint elvonás sújtja, amelyből 5,3 milliárdot kulturális intézményektől, egy milliárdot pedig a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) vesznek el.

(A Magyar Közlöny február 11-i számában jelent meg az államháztartási egyensúly megőrzéséhez szükséges intézkedésekről szóló miniszterelnöki rendelet, amely a stabilitási alap létrehozásáról intézkedik. A kormány az irányítása alá tartozó szervezeteknél február 23-ai hatállyal 187 milliárd forint zárol: a legtöbbet, 39 milliárd forintot a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál.)

A kormány a kulturális intézményeket padlóra küldi, "a magyar kultúra legnagyobb támogatóját, az NKA-t pedig fejőstehénnek nézi" - fogalmazott Hiller István, kifogásolva, hogy a költségvetésben mintegy kétmilliárd forinttal alultervezték a kulturális alap - az ötös lottó játékadó-bevételeinek 95 százalékából származó - bevételét, amit most újabb egy milliárd forinttal csapolnak meg.

A szocialista politikus szólt a Műcsarnok mögötti területen felépíteni kívánt múzeumi negyed ötletéről is, amelyet szemfényvesztésnek, humbugnak nevezte, amivel a kormány csak leplezni akarja, hogy elvette a Szépművészeti Múzeum korszerűsítésére szánt pénzt.

A kabinet februárban vetette el a Szépművészeti Múzeum térszín alatti bővítését, majd Szőcs Géza kulturális államtitkár azt közölte, hogy egy múzeumi negyed létrehozásával a Műcsarnok mögötti területen elhelyezhető a Szépművészeti Múzeum új épülete, és a Dózsa György útra költözhet a Magyar Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum vagy létrejöhet itt egy nemzeti fotográfiai múzeum is.

Ezzel kapcsolatban Hiller István kifejtette: senki sem gondolhatja komolyan, hogy miközben az ország legnépszerűbb és nemzetközileg legsikeresebb múzeumától 4,2 milliárd forintot vesznek el, akkor valódi szándék van egy múzeumi negyed építésére. Hozzátette: a Hősök tere építészeti egységének megbontását egyébként sem támogatná, erről azonban szerinte szó sincs, "ott egy kapavágás sem lesz", a projektet csak azért találták ki, hogy elvonják a figyelmet a Szépművészeti Múzeum bővítésének leállításáról.

"Ha építeni nem tudnak, legalább ne romboljanak" - szólította fel a kormányzatot, kérve, hogy felejtsék el "a nyilvánvalóan soha meg nem valósuló beruházást", és helyette adják vissza a Szépművészeti Múzeum korszerűsítésére szánt pénzt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.