Hiller: Legyen a holokauszt tagadása bűncselekmény

A holokauszttagadás bűncselekménnyé nyilvánítását kezdeményezte Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn az Országgyűlésben. A Fidesz vizsgálóbizottság létrehozását javasolta annak tisztázásra, hogyan vehette tudomásul és biztosíthatta a rendőrség a neonáci szervezetek demonstrációját. Az SZDSZ szerint a politikai terrorizmus összefüggésbe hozható a szélsőjobboldallal.

A holokauszttagadás bűncselekménnyé nyilvánítását kezdeményezte Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn az Országgyűlésben. A politikus Lendvai Ildikó (MSZP) napirend előtti felszólalására reagálva, azzal kéréssel fordult az Országgyűlés minden képviselőjéhez, konszenzussal alkossanak törvényt arról, hogy Magyarországon a holokauszttagadást nyilvánítsák bűncselekménnyé.

Lendvai Ildikó a hétvégi, a Budai Várban tartott szélsőjobboldali tüntetésről azt mondta: - Egy láncszem brutális világossággal látszott ezen a demonstráción, látszott, hogy a Jobbik által alapított Magyar Gárda és a tüntető nácik között van szervezeti és személyes átfedés.

A Fidesz-frakció vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte annak tisztázására, hogyan fordulhatott elő, hogy a rendőrség nem feloszlatta, hanem tudomásul vette és biztosította a neonáci szervezetek demonstrációját a hétvégén Budapesten - közölte Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn. Répássy közleményében azt írta, hogy a vizsgálatnak ki kell terjednie a rendészeti miniszter felelősségének tisztázására is

A fideszes politikus szerint az MSZP és az SZDSZ a hétfői parlamenti ülésen "kétségbeesetten próbálta leplezni", hogy a kormány rendészeti minisztere és az általa felügyelt rendőrség nem tett eleget a gyülekezési törvényben rögzített kötelezettségének, és nem oszlatta fel a neonáci szervezetek demonstrációját.

Gusztos Péter (SZDSZ) a történtek kapcsán azt mondta, hogy a politikai terrorizmus egyértelmű személyi, szervezeti és eszmei összefüggésbe hozható a magyar szélsőjobboldallal és annak pártjával, a Jobbikkal. - Nem lehet tudni, hogy a konkrét terrorcselekményekre ki adja ki a konkrét utasítást - jelentette ki -, de hogy a megrendelések kinek a szájából hangzanak el, azt valamennyien látjuk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.