Hibás implantátumok: aligha számíthatnak kártérítésre a magyar nők

Nincs nagyon kit perelni, így aztán nem is érdemes a kártérítéssel számolniuk a magyar nőknek a hibás PIP-implantátumok ügyében – mondta lapunknak Simon Tamás ügyvéd.

A szakember szerint a gyártót terheli a végső felelősség terméke minőségéért, ám a cég azóta megszűnt, így a garanciában vállalt kötelezettségét nem lehet számon kérni rajta. A társaság biztosítója pedig elhárítja a helytállást, mondván, hogy bűncselekményre, hamisításra a felelősségbiztosítás nem érvényes.

A francia szépészeti termékről tavaly derült ki, hogy az implantátumok egy részébe olcsó ipari szilikont töltöttek, s e gyártmánynál a kiszakadás veszélye is jóval nagyobb a szokásosnál. A francia hatóságok a botrány kirobbanásának pillanatában, tavaly márciusban bezáratták a céget és visszahívatták az addig kereskedelmi forgalomba került, de még be nem ültetett implantátumokat. A cégvezető, Jean-Claude Mas ellen már két eljárás is folyik „csalás minősített esete” és „nem szándékos emberölés” vádjával. Csak a PIP-implantátumot viselő nőktől eddig több mint 2500 feljelentés érkezett ellene. Kiszivárgott értesülések szerint a cég négy-hat munkatársa számíthat arra, hogy csalás miatt kezdeményezik a felelősségre vonásukat.

Magyarországon eddig két per indult a terméket forgalmazó gyár disztribútora, a Vidal Medical Kft. ellen: az egyikben nem ítélte meg a bíróság a kártérítést, a másik eljárás pedig még folyamatban van – tudta meg a Népszabadság.

Magyarországon 2001 és 2010 között 4700-5000 nőnek ültettek be PIP-implantátumot, köztük körülbelül száz olyan asszonynak is, akiknek daganatos betegségük miatt volt szükségük az eszközre – tudtuk meg a Vidal Medical Kft. ügyvezetőjétől. A maga is szépészeti beavatkozásokkal foglalkozó orvos lapunknak azt mondta: amint kiderült, hogy baj van a termékkel, azonnal megtették a szükséges lépéseket. Azt megelőzően viszont semmi nem utalt arra, hogy az implantátummal baj volna, egy német minőségellenőrző cég, továbbá az unióban elvárt valamennyi engedélyezési hatóság felhatalmazásával forgalmazták a terméket.

A Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság ajánlást adott ki tagjainak. Ebben az áll, hogy aki igényli az eszköz eltávolítását, annak csak a legszükségesebb költségeket számolják fel. Szakemberek véleménye szerint ez azt jelenti, ha valaki eltávolíttatja és egyben egy másikkal pótoltatja is a régi implantátumot, az átlagos 800 ezer-egymillió forintos műtéti költségnek körülbelül a feléről kaphat számlát. Ugyanakkor fölhívják a figyelmet arra is, hogy a szakmai ajánlások szerint csak ajánlott, de nem feltétlenül szükséges a csere. Attól függetlenül egyébként, hogy a testében ki milyen implantátumot visel, ajánlott a félévenkénti orvosi kontroll.

Franciaországban az implantátum eltávolításának költségeit az állam teljes egészében magára vállalta, Nagy-Britanniában részlegesen fizetnek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint ők kizárólag az orvosi indikáció alapján végzett implantátumok cseréjének költségeit állják. A közkórházak akkor is a társadalombiztosító számlájára távolítják el a hibás implantátumot, ha a termék betegséget vagy életveszélyt okozna. Ám az ezt követő mellhelyreállító műtét költségeit, az új implantátum beültetését már nem fizetik.

A 27 éves Rita De Martino mutatja a Reutersnek jobb kezében a belőle kioperált, defektes PIP-implantátumot, baljában pedig egy új szilikonpárna
Rita De Martino, 27, poses for a photo as she holds her removed defective silicone gel breast implants, manufactured by the now-defunct French company Poly Implant Prothese (PIP), during an interview with Reuters in Caracas December 30, 2011. De Martino, a Venezuelan journalist, in 2004 had surgery to insert PIP breast implants. She learned in February 2011 that the left prosthesis had ruptured, and had both removed the following April. She decided to make her case public after the head of the country's plastic surgery association told local media that the PIP implants had not been used in Venezuela. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins (VENEZUELA - Tags: SOCIETY HEALTH)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.