Hiányzik a kassai állami archívumból Csatáry perének ítélete

Nem tartalmazza a Csatáry László ellen 1948-ban lefolytatott eljárás ítéletét az a perdokumentáció, amelyet Szlovákia állami archívumában őriznek Kassán - közölte a szlovák belügyi tárca csütörtökön.

Emília Kocisová, a szlovák belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa szerint a volt csendőrtiszt elleni egykori eljárás peranyaga 48 oldalas, és 1986-ban a kassai kerületi bíróságról került az archívumba. A peranyagban megtalálható a feljelentés, az elfogató parancs, a tanúvallomások jegyzőkönyvei és az a levelezés, amelyet a bíróság az ügyben érintett intézményekkel folytatott, valamint a kiszabott büntetést és annak indoklását tartalmazó úgynevezett "büntető levél" is, ám a dokumentumköteg nem tartalmazza magát az ítéletet.

A belügyminisztérium közlése szerint a perdokumentáció valószínűleg már annak az archívum munkatársai általi átvételekor sem tartalmazta az ítéletet, mivel a halálbüntetést kirovó ítéleteket külön tárolták. "A bírósági gyakorlat szerint akkoriban 50 évig vagy még annál tovább is meg kellett őrizni a periratokat, és mivel ez nagyon hosszú idő, még mielőtt a peranyagot az archiválták, az ítéletet máshová helyezték el" - közölte a pozsonyi belügy, amely ezt a megállapítását azzal is alátámasztja, hogy a kassai népbíróság peranyagainak 90 százalékából hiányzik az ítélet. Az ítéletet tartalmazó dokumentum csak azokban a perdokumentációkban szerepel, amelyeknél végül érvénytelenítették az ítéletet.

A 97 éves Csatáry Lászlót - aki a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában - a múlt héten Budapesten vették őrizetbe a kassai gyűjtőtáborban elkövetett cselekményei miatt. A héten a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége (ÚZZNO) bejelentette: indítványozni fogja az erre illetékes szlovák szerveknél, hogy azok kérvényezzék Magyarországtól Csatáry László Szlovákiába való kiadatását. A szervezet szerint a kiadatás egyik lehetséges jogalapját az szolgálhatná, hogy Csatáry ellen "jogerős ítélet van érvényben" Szlovákiában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.