Hiába nem kérik, továbbra is védi a mentelmi jog az LMP-seket

Kérésük ellenére nem függesztette fel a parlament kedden két LMP-s és hat, a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független képviselő mentelmi jogát, akik tavaly nyáron a Közgép Zrt. telephelyén tiltakozásképpen egymáshoz láncolták magukat.

Az LMP-s Szél Bernadett és Vágó Gábor, valamint a PM-es Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Szilágyi László, Dorosz Dávid és Scheiring Gábor kérte mentelmi jogának felfüggesztését, de ezt a parlamenti szakbizottság - a magánvádas ügyekben megszokott gyakorlatnak megfelelően - nem javasolta, és az Országgyűlés többség is a mentelmi jog fenntartása mellett döntött.

A mentelmi jog felfüggesztésére az LMP és a PM független képviselőin kívül a Jobbik és néhány kormánypárti képviselő szavazott. A döntés után a PM-hez tartozó politikusok Nem leszünk Simicska-gyarmat feliratú táblákat tartottak fel, mire a levezető elnök, Latorcai János figyelmeztette őket, magatartásuk büntetést vonhat maga után.

A PM közleményében azt írta: az ügyben aktivisták is érintettek, de őket nem védi a mentelmi jog, a képviselők viszont szeretnének kiállni mellettük a bíróságon is, ezért kérték mentelmi joguk felfüggesztését az Országgyűléstől. 

Tavaly július 11-én a Közgép XXIII. kerületi Haraszti úti telephelyének bejáratánál LMP-s politikusok és aktivisták egymáshoz láncolták magukat, és többek között Itt tűnik el a pénzed, Mutyigyár, A Közgép mindent visz, Innen irányítják az országot feliratú táblákkal demonstráltak. Jávor Benedek - aki akkor az LMP frakcióvezetője volt, később azonban hét társával együtt kilépett a frakcióból és megalapította a PM-et - az MTI-nek a helyszínen azt mondta: engedetlenségi akciójukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy "ma egy szűk oligarchacsoport irányítja az országot, Simicska Lajos tulajdonos és Nyerges Zsolt elnök pedig átvette az irányítást a gazdasági élet felett".

A tiltakozókat a rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértése miatt 100 ezer forint pénzbírsággal sújtotta. A Közgép nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt feljelentést tett. Ennek nyomán indult meg a Budapesti XX-XXI-XXIII. Kerületi Bíróságon 26 ember ellen a magánvádas büntetőper, amelyet a nyolc országgyűlési képviselő esetében felfüggesztett a bíróság, és a parlamenthez fordult mentelmi joguk ügyében.

A Közgép feljelentésében arra is hivatkozott: az elkövetők a közlekedési útvonalat akadályozva, jogszerűtlen demonstrációt tartottak, ez pedig riadalmat és üzemzavart okozott a telephelyen. A parlament kedden ugyancsak fenntartotta a fideszes Tasó László és Csenger-Zalán Zsolt, illetve a jobbikos Rubi Gergely mentelmi jogát. Mindannyiukat magánvádas rágalmazási ügyben kérte ki a bíróság, mentelmi joguk felfüggesztését csak a Jobbik-frakció támogatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.