Hiába keresték a rubrikát a melegek

A gyermek- és családvédelmi tárgyú kormányrendeletekhez kapcsolódó örökbefogadási űrlapok módosítását kéri a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól a Háttér Társaság a Melegekért elnevezésű szervezet. A civilek szerint az adatlapokról hiányzik a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló rubrika.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fordult a Háttér Társaság a Melegekért nevű civil szervezet, miután a társadalmi vitára bocsátott egyes gyermekvédelmi és családtámogatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló előterjesztésben szereplő örökbefogadási űrlapok nem tartalmazzák a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét, amelyet az azonos nemű párok együttélésének jogi elismerésére vezettek be 2009-ben - adta hírül a Hír24.

Mint rámutattak, az adatlapok a családi állapot meghatározásánál csak az egyedülállókat, a házastársakat és az élettársakat nevesítik, a bejegyzett viszont nem. Ezzel szemben a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény tartalmazza, hogy az örökbefogadók családi állapotát, köztük a bejegyzett élettársi kapcsolatot, a területi gyermekvédelmi szakszolgálat és a gyámhivatal kezeli – jegyzik meg.

A szervezet úgy véli, azon túlmenően, hogy ez gyakorlati problémákhoz fog vezetni, a rendelettervezet jelenlegi formájában az Alaptörvény által tiltott, „egyéb helyzetre” vonatkozó hátrányos megkülönböztetést valósít meg a meleg és leszbikus párokkal szemben. A társaság ezért javasolja, hogy a tervezetben található adatlapokon a családi állapot mezők a bejegyzett élettársi kapcsolat kategóriájával egészüljenek ki.

A Hír24 szerette volna megtudni, érkezett-e visszajelzés a minisztérium részéről a Háttér Társaság a Melegekért javaslatára, de telefonon nem érték el a szervezetet. Megkeresésükre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Egyenlő Bánásmód Hatóság is későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

A jelenlegi szabályozás szerint Magyarországon az bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok, illetve az élettársi kapcsolatban élő párok közösen nem fogadhatnak örökbe gyermeket - írja a Hír24.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.