Hiába a tiltakozás, Feketéék vihetik a Műcsarnokot

Benyújtotta a kormány a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján a Műcsarnok és a Pesti Vigadó épülete ingyenesen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába kerülhet az államtól.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter indítványa szerint a Pesti Vigadó a magas színvonalú művészi alkotómunka közösségi feltételeinek megteremtése, a Műcsarnok pedig a kulturális értékek védelme és gyarapítása, valamint a művészeti és a történeti hagyományok megőrzése érdekében kerül térítésmentesen a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába.

Az átruházásról szóló szerződéseket az állam nevében Orbán Viktor miniszterelnök írja majd alá.

A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. Az Országgyűlés a tervek szerint február 11-én ülésezik először, így a jogszabályt leghamarabb azt követően tudja elfogadni a Ház.

A kultúráért felelős államtitkár, L. Simon László novemberben közölte, hogy a kormány döntése alapján január 1-jétől a Műcsarnok és a Pesti Vigadó tulajdonjoga az MMA-hoz kerül.

Mint mondta, a Műcsarnoknak mint ingatlannak a tulajdonjoga az akadémiáé lesz, a kortárs kiállítóhelyet üzemeltető Műcsarnok Nonprofit Kft. tulajdonosa és fenntartója azonban továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériuma marad, a nonprofit kft. feladatellátásának művészeti és tartalmi kérdéseiben egyetértési jogot biztosítva az MMA elnökének.

Néhány nappal később lemondott posztjáról Gulyás Gábor, a Műcsarnok tavaly kinevezett vezetője, mert nem értett egyet azzal, hogy az intézmény működési rendje januártól megváltozik. A Műcsarnok átadása miatt az ellenzék és sok művész is tiltakozott.

December 10-én táncos videoklipet forgattak a Műcsarnok függetlenségének megőrzéséért a kiállítóhelyen,  Fekete György- és Aj Vej-vej-maszkokban, a dél-koreai PSY Gangnam Style című, világhírűvé vált számára, és annak Aj Vej-vej kínai ellenzéki képzőművész által újraforgatott verziójára utalva.

A parlament kulturális bizottságának december 17-ei ülésén a kulturális államtitkár a Hiller István (MSZP) volt oktatási és kulturális miniszter kritikájára válaszul azt mondta: nincs szó a Műcsarnok "puccsszerű" átadásáról, a nemzeti vagyontörvény ugyanis az elidegeníthetetlen vagyontárgyak között sorolja fel a nemzeti kortárs kiállítóhely épületét.

A jogszabály módosítása - így az ingatlan átadása az MMA-nak - csak a februári ülésszak idején lesz lehetséges - jelezte már akkor L. Simon László.

Keserü Katalin, a Műcsarnok volt vezetője és az MMA képzőművészeti tagozatának tagja a Műcsarnok helyzetéről tartott pénteki konferencián úgy vélte, a kortárs kiállítóhely átadása még nem "lezárt ügy", és a tulajdonosváltás várhatóan nem is fog megtörténni.

"Magam is amellett érveltem, hogy a Műcsarnok jelen státusában, működési rendjében tudja betölteni hivatását" - jegyezte meg, hozzátéve: bízik abban, hogy az MMA elnöksége is megváltoztatja álláspontját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.