Hévizet nem fenyegeti a vörösiszap

A hévízi tavat és annak vízbázisát nem veszélyezteti a vörösiszap - közölte Hévíz polgármestere csütörtökön a Magyar Állami Földtani Intézet szakembereire és a Hévízi-tó Alapítványra hivatkozva.

Papp Gábor (Fidesz) a Veszprém megyei településeket érintő vörösiszap-katasztrófa hévízi vonatkozásaival kapcsolatos aggodalmak miatt kért tájékoztatást az illetékes szakemberektől, valamint a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. vezetésétől. Közleményében úgy foga: azt a megnyugtató tájékoztatást kapta, hogy a tavat "semmiféle veszély nem fenyegeti, a vörösiszap-ömlés közvetlen vészhelyzetet a gyógytónak nem okoz". A katasztrófa érinti ugyan a tó vízgyűjtő területét, de "a vízzáró rétegek szerencsés elhelyezkedéséből adódóan a vörösiszap semmiképpen nem érheti el a tavat".

A fürdőváros újonnan megválasztott polgármestere egyben beszámolt arról is, hogy a hévízi Teréz Anya Szociális Integrált Intézménnyel és a Hévízi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulásával gyűjtést szerveznek. A Veszprém megyei iszapömlés szerencsétlenül járt károsultjainak tisztító- és fertőtlenítőszereket, valamint tartós élelmiszereket gyűjtenek október 11-től egy héten át.

A károsultak megsegítésére a Hévíz Turizmus Marketing Egyesület is gyűjtésbe kezdett, a szervezet a helyi Tourinform irodában alakított ki gyűjtőpontot, ahol természetbeni adományokat fogadnak. A készpénzzel segíteni akarók pedig a "dr. Moll Károly Orvos Emlékére Közhasznú Alapítvány" számlájára tudják befizetni az általuk felajánlott összeget - közölte Hévíz polgármestere.

Német szállodai tovajok Hévizen

Őrizetbe vettek egy német házaspárt Hévízen, mert a férfi és felesége szállodai szobákból lopott el értékeket - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön. Salamon Róbert elmondta, az egyik hévízi szállodában ellenőrizték bűncselekmény elkövetése miatt a két német állampolgárt, akiknek a szobájában házkutatás is tartottak. Ennek során több lopott holmi, köztük óra, arany ékszer és készpénz került elő.

A gyanú szerint a német férfi és felesége szeptember 26-a és október 6-a között, lopott kulcsokkal, több alkalommal is szállodai szobákba hatolt be, ahonnan különböző értékben készpénzt és ékszereket tulajdonított el. A rendőrök a házaspárt őrizetbe vették, ellenük a lopás miatt büntetőeljárást indítottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.