Hétvégi kampánycsend

Önkormányzati képviselőt választanak vasárnap Terézvárosban.

 A vasárnapi időközi terézvárosi önkormányzati képviselő-választás miatt kampánycsendet kell tartani szombat hajnali 0 órától vasárnap este hét óráig; a kampánycsend - a választási eljárásról szóló törvény értelmében - nem csak az időközi választáson induló jelöltekre, hanem az őket jelölő pártokra és szervezetekre, továbbá a médiára is vonatkozik.

Ez lényegében azt jelenti, hogy csaknem két teljes napon át az országgyűlési választási kampányt is kampánycsenddel kell megszakítania a VI. kerületi rádiókon és televíziókon kívül a fővárosi és az országos sugárzású televízióknak, rádióknak, a Terézvárosban (is) terjesztett országos napilapoknak, valamint az internetes oldalaknak.

A törvény szerint "a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát  elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton".

A vasárnapi időközi terézvárosi önkormányzati képviselő-választáson (önálló vagy közös) jelöltet állított az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP, az LMP, a Jobbik és a Magyar Kommunista Munkáspárt. A kampánycsend az MDF-re és a Civil MOzgalomra nem vonatkozik, mert a terézvárosi választáson egyikük sem állított jelöltet.

Az időközi választást Pócs Attila (SZDSZ), a 14. számú választókörzet SZDSZ-es képviselőjének halála miatt írták ki a VI. kerületben.

A helyi választási bizottság már döntött a szavazólap tartalmáról. Eszerint sorrendben az alábbi jelöltekre lehet majd szavazni: Czuppon Zoltán Zsolt (Fidesz-KDNP), Kaszics Bálint (LMP), Rónai Katalin (Magyar Kommunista Párt), Tóth László (Jobbik), Vaisz Péter István (SZDSZ-MSZP). A helyi MDF nem száll ringbe a képviselői mandátumért.

Az SZDSZ és az MSZP feltehetőleg azért állított közös jelöltet, mert koalícióban vezetik a kerületet, és a képviselő-testületben egy fős többségük volt Pócs Attila haláláig.

A mandátum elnyerésének tehát a legnagyobb tétje a képviselő-testületi többség megszerzése lehet. A hiányzó mandátum már így is gondot okozott, mert az önkormányzat költségvetését a testület 12 SZDSZ-es és MSZP-s képviselője fogadta csak el, a minősített többséghez szükséges 13 helyett.

A Fidesz VI. kerületi frakciója emiatt az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. A kerületi vezetés ugyanakkor arra mutatott rá, hogy haláleset miatt csökkent 23-ra a képviselők száma, és ezt - átmeneti helyzetként - figyelembe kell venni a szavazásoknál.

Az időközi választáson nincs részvételi küszöb, az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.