Hétmilliárd a felsőoktatási intézmények adósságaira

A napokban hétmilliárd forintot fizet ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a felsőoktatási intézmények 60 napon túli adósságainak rendezésére - közölte a felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár pénteken Dunaújvárosban.
Maruzsa Zoltán a Dunaújvárosi Főiskolán rendezett országos tudományos diákköri (TDK) fórumot követő sajtótájékoztatón azt mondta, az adósságok döntően az elmúlt tíz évben halmozódtak fel. Jelezte, hogy a klinikák esetében fennmarad némi adósság, de azok nagyrészt a klinikai jellegből és nem az oktatásból fakadnak.

Szólt arról is, hogy a felsőoktatási szerkezeti reformok, valamint az intézményeknél kivezetett egyes szakok megtakarítást eredményeztek, a struktúraátalakítással keletkező többlettámogatással pedig a likviditási helyzeten tudtak javítani. Hozzátette: az elmúlt évek stratégiai kérdései közül mára csak a PPP-konstrukciók kiváltása maradt meg.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy jövő héten megismerhető lesz a felsőoktatási stratégia, miután kedden ülésezik a felsőoktatási kerekasztal. Az ülésen ismertetik a kormányzati elképzeléseket, utána vitaanyagként nyilvánosságra hozzák a stratégiát. Megjegyezte, hogy a stratégiában hangsúlyt kap a tehetséggondozás és a doktori képzések átalakítása.

Maruzsa Zoltán a duális képzéssel kapcsolatban elmondta, az augusztus 29-i kormányrendelet alapján egy 13 tagú testület felállítása zajlik, az a törvényben rögzített módon meghatároz olyan pontokat, amelyek a képzések sarokkövei lehetnek.
A helyettes államtitkár szerint majdnem minden felsőoktatási intézmény környékén vannak olyan cégek, amelyek alkalmassá teszik őket a duális képzés bevezetésére, és legalább húsz intézmény lehet érintett.

A tudományos diákköri munkával kapcsolatban kiemelte, hogy a Nemzeti tehetség programba beépítették a diákkörök finanszírozását, így összességében mintegy 300 millió forintot fordítanak erre, és az intézmények további 200 millió forinttal járulnak hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.