Hétfőtől rendkívüli pénzügyi állapot Szegeden

Túltervezték a Fidesz által elfoglalt önkormányzati cégek költségvetését, emiatt ötszáz milliós lyuk keletkezett a költségvetésen. Botka László polgármester szerint április 18-ától csak a lejárt kötelezettségeket fizetik ki.

Éjszakába nyúló vitában ismét kiéleződtek az ellentétek a szegedi közgyűlés pénteki ülésén.

Botka László – nem az ő akarata érvényesül a közgyűlésben
Botka László – nem az ő akarata érvényesül a közgyűlésben

Amint azt várni lehetett, hét újabb önkormányzati cégnél váltották le az előző ciklus idején kinevezett vezetőt, és helyükre a Fidesz-Jobbik többség a jobboldalhoz közelálló személyeket nevezett ki. Az MSZP képviselői kifogásolták, hogy az új vezetők vagy pártkatonák, vagy fideszes politikusok rokonai, de egy részüknek a szakképzettsége nagyon messze esik az általa vezetendő cég tevékenységéhez. Például az intézménytakarító kft. élére egy történész került, az informatikával foglalkozó Ritek Zrt. élére pedig az egyik képviselő rokona. A temetkezéssel foglalkozó Testamentum Kft. vezetője egy volt fideszes képviselő lett, aki mellé föl kell venni egy megfelelő végzettségű személyt, mivel nem ért ahhoz a tevékenységhez, amelyet irányítani fog. Az ő esetében az erkölcsi bizonyítványt is ezután fogják beszerezni.

A közgyűlés napirendjén szerepelt az önkormányzati cégek üzleti tervének elfogadása. Erről már korábban vita folyt, amelynek legfontosabb pontja, hogy az IKV Zrt. mennyi pénzt fizessen be a város költségvetésébe. A korábbi 700 millió helyett az új üzleti terv csak 370 millió forint befizetését irányozta elő a város ingatlankezelő cégének, amit Botka László úgy minősített, hogy az általa elfoglalt cégek fontosabbak a Fidesznek, mint a város érdeke. Tápai Péter, az IKV Zrt. igazgatója úgy reagált, hogy ezentúl valóban ingatlankezelő, és nem ingatlaneladó cég lesz az IKV. A Fidesz-Jobbik többség keresztülvitte akaratát, ezt követően a polgármester késő este sajtótájékoztatón jelentette be: rendkívüli pénzügyi állapotot vezet be, és hétfőtől csak a lejárt kötelezettségeket fizetik ki.

Még egy szokatlan vita következett, és szintén a jobboldali többség győzelmével zárult. Korábban rendre konszenzussal állapodtak meg a pártfrakciók az adott évi díszpolgári illetve Pro Urbe díj odaítéléséről. A polgármester korábban úgy nyilatkozott, hogy az általa támogatott jelölt Dobozy Attila akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikájának volt igazgatója kapja a díszpolgári címet. A zárt ülésen azonban a jobboldali többség végül Gyimesi Kálmán operaénekesnek, volt MDF-es városi képviselőnek, Gyimesi László városi Fidesz-elnök édesapjának ítélte a díjat. Az ifjabb Gyimesi nem vett részt a szavazásban. Botka László szerint azzal, hogy nem született konszenzus, a jobboldal leértékelte a városi kitüntetést.

Egyelőre nem ment át az az előterjesztés, amely úgy módosította volna a szervezeti és működési szabályzatot, hogy a közgyűlési többség akkor is napirendre tűzhessen bármit, ha az ellentétes a szervezeti és működési szabályzattal. Egy másik pontja a jogi és ügyrendi bizottság hatáskörébe utalta volna a közbeszerzési eljárások lebonyolítását. A polgármester közölte, ha a módosításokat elfogadják, nem fogja aláírni a rendelet módosítását. A döntést végül elhalasztották.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.