Hétfőn sem lesz új elnöke a Legfelsőbb Bíróságnak

A korábbi tervekkel ellentétben mégsem szavaz a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökjelöltjéről hétfőn az Országgyűlés - közölte Szili Katalin a házbizottság ülése után csütörtökön.

A házelnök ezt azzal indokolta, hogy az alkotmányügyi bizottság szerdán kialakított álláspontja szerint nincs újrajelölés, csak jelölés, így az Országos Igazságszolgáltatási Tanács után még a parlamenti testület is meghallgatja majd a jelöltet (Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét). Így várhatóan a hétfői üléshez képest egy vagy két hét múlva lehet szavazni a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről.

Havasiné Orbán Mária, a Legfelsõbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökjelöltje
Havasiné Orbán Mária, a Legfelsõbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökjelöltje

Szili Katalin elmondta, hétfőn várhatóan két új parlamenti képviselő mandátumát is igazolják: Kőhegyi Istvánét (MSZP), aki Tasnádi Péter helyett kerül az Országgyűlésbe, és Dragon Pálét (MDF), aki Boross Pétert váltja.

Kitért arra, hogy a Ház együtt tárgyalja a parlament feloszlásáról szóló fideszes indítványt, illetve az ugyanerről szóló népi kezdeményezést, de külön-külön szavaznak majd a két határozatról. Az expozét a Fidesz tartja - jelezte.

Arról is beszélt, várhatóan április 14-én lesz a polgári törvénykönyv módosításának zárószavazása. A házelnök közölte, lesz elegendő többség a napirend elfogadásához.

Kérdésre válaszolva elmondta: hétfőn rendkívüli házbizottsági ülést tartanak, amelyen a standolás szabályainak módosításáról, illetve a lakáshitelekkel kapcsolatos kormányzati garanciavállalásról szóló indítványról egyeztetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.