Hétfőn lejár a felvételi jelentkezési határidő

Hétfő az utolsó nap, amikor felvételi kérelmüket benyújthatják a diákok az általuk választott felsőoktatási képzésekre. Az Oktatási Hivatal adatai alapján idén 67 felsőoktatási intézmény 1.030 alapképzési szakot hirdetett meg, 41 intézményben 708 mesterképzési szak közül lehet választani.

Aki szakirányú továbbképzésben szeretne részt venni, 45 intézmény 726 képzéséből válogathat, míg 33 intézmény összesen 338 felsőfokú szakképzéssel várja a leendő hallgatókat.

A 2009. szeptemberében induló képzések jelentkezési határideje február 15-e, de mivel ez munkaszüneti napra esik, február 16-ig lehet a jelentkezéseket benyújtani. Ez a dátum egyaránt vonatkozik az alap- és a mesterképzésre jelentkezőkre is.

Jelentkezni interneten, az e-felvételi segítségével, vagy postai úton, felsőoktatási felvételi jelentkezési lapon lehet. Akik az internetes jelentkezést választják, azoknak a hitelesítő adatlapjukat február 23-ig postázniuk kell az Oktatási Hivatalnak.

A jelentkezők döntését pontszámító kalkulátor és több önismereti kérdéssor is segíti a www.felvi.hu honlapon.
A jelentkezési szabályokban nincs változás, a felvételi eljárás díja továbbra is 9000 forint, ezért az összegért három helyre lehet kérelmet benyújtani. Minden további jelentkezés 2000 forintba kerül.

A hátrányos, illetve a halmozottan hátrányos helyzetűek kedvezményben részesülhetnek, a felvételi lappal benyújtott kérelem alapján előbbiek 4500, az utóbbiak 9000 forintos kedvezményt kaphatnak.

Marad a 400+80 pontos rendszer is, s a bekerüléshez szükséges minimális pontszám sem változik, csak 2010-től emelkedik 200 pontra a mostani 160-ról.

A felvételi ponthatárok várhatóan július 23-án derülnek majd ki. Államilag támogatott képzésre 56 ezer, mesterképzésre 21.700 hallgatót vesznek fel a következő tanévben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.