Hétfőn derülnek ki a nemzetiségek listájához szükséges ajánlásszámok

Hétfőn derül ki, melyik országos nemzetiségnek hány aláírást kell gyűjtenie ahhoz, hogy országos nemzetiségi listát állíthasson az áprilisi országgyűlési választáson.

Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzat jogosult országos nemzetiségi listát állítani. A nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása, de legfeljebb 1500 ajánlás szükséges.

A Választási eljárásról szóló törvény (Ve.) rögzíti, hogy a szükséges ajánlások számának meghatározásakor azt kell figyelembe venni, hány, az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal nemzetiségi választópolgárként regisztrált választó van az adott nemzetiség névjegyzékében a szavazás előtti 48. napon, azaz február 17-én.

Az országos lista állításához szükséges ajánlásszámot a hétfői adatok alapján a Nemzeti Választási Iroda állapítja majd meg.

A 13 országos nemzetiségi önkormányzatok közül eddig csak az örmény, a német, a román, a bolgár, a horvát és a lengyel kérte nyilvántartásba vételét (vagyis jelezte a választáson indulási szándékát) a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Eddig a legtöbben (2917-en) a németek közül vetették magukat a nemzetiségi névjegyzékbe az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal. 424-en szerepelnek a horvát nemzetiségi névjegyzékben, 334-en a román, 54-en a lengyel, 45-en a bolgár, 23-an az örmény névjegyzékben.

Mivel az országos lista állításához szükséges számú aláírást csak akkor tudják összegyűjteni az országos nemzetiségi önkormányzatok, ha tudják, hogy kik regisztráltak a nemzetiség választópolgáraként a központi névjegyzékben (hiszen őket, és csak őket érdemes felkeresniük), ezért a választási iroda az adott nemzetiség tagjaként regisztrált választópolgárok nevét és lakcímét átadja a nemzetiségi jelölőszervezeteknek.

Az országos nemzetiségi önkormányzatoknak március 4-éig kell összegyűjteniük a szükséges számú aláírást és bejelenteniük az országos lista állítását.

A nemzetiségi listát állító, de azon mandátumot nem szerző nemzetiséget nemzetiségi szószóló képviseli az Országgyűlésben. A nemzetiségi szószóló a nemzetiségi listán első helyen szereplő jelölt lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.