Estére kiderül, hogyan választunk 2014-ben

A Fidesz elnöksége hétfőn még tárgyal a választási eljárási törvény egyes részleteiről, de ma estére állítólag Lázár János kész törvénytervezetet varázsol elő a kalapjából.

Hétfőn hagyja jóvá a Fidesz elnöksége a választási eljárásról szóló törvényjavaslat tervezetét – tudta meg a Magyar Nemzet. Az információk alapján egyetlen nyitott kérdés maradt, ez pedig a kopogtatócédulák rendszerének megszüntetése utáni helyzet kezelése.

Ha erről döntés születik, Lázár János egyéni képviselői indítvány formájában várhatóan még ma benyújtja az országgyűlésnek az elnökség által jóváhagyott előterjesztést, amelynek vitáját jövő héten kezdheti meg a Ház.

A Fidesz–KDNP szeptember elején tartott sárvári frakcióülésének szünetében Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár jelentette be, hogy szeptember 17-ig egyéni képviselői indítványként terjesztik be a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot. Előtte azonban a Magyar Nemzet információja szerint a Fidesz elnöksége is ülést tart ma, itt véglegesítik az előterjesztés szövegét.

– Minden, eddig nyilvánosságra jutott részlet változatlan formában kerül be a választási eljárásról szóló törvényjavaslatba, egyetlen pont vitáját kell még lezárni, ez pedig az ajánlószelvények rendszerének eltörlése utáni helyzet kezelése – mondta egy elnökségi forrás.

A lap kérdésére hozzátette: a kopogtatócédula-gyűjtés megszüntetése eldöntött tény, az elnökség arról határozhat, hogy a jelenlegi képviselőknek is kell-e megfelelő számú – korábbi hírek szerint mindössze száz – aláírást összegyűjteniük a 2014-es jelöltséghez, vagy ezt csak a kívülről érkezőknek kell teljesíteniük.

Lázár a múlt héten ismertette azt is, hogy 2013. szeptember 1-jétől kezdődik az önkéntes regisztráció, amely a választást megelőző második hétig tart majd. Hozzátette azt is, hogy a feliratkozók névjegyzéke 2017-ig fix, vagyis annak alapján bonyolítják le például a helyhatósági és az időközi választásokat is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.