Hetente egy nőt meggyilkol a férje

Három nőből egy erőszak áldozatává válik: ez a világon mintegy egymilliárd nőt jelent. A helyzet tarthatatlanságára egy közös tánccal hívják fel a figyelmet világszerte február 14-én a nőszervezetek - a kampányhoz Magyarország is csatlakozott.

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és tagszervezetei, valamint a Nőkért Egyesület aktivistái, szimpatizánsai másodszorra is megszervezik Magyarországon február 14-én, pénteken a „One Billion Rising Budapest” (Egymilliárd nő ébredése) eseményt, amellyel a nőszervezetek, aktivisták és magánszemélyek világszerte igyekeznek fölhívni a figyelmet a nők és a gyermekek bántalmazása elleni küzdelemre.

Az Eve Ensler amerikai írónő által indított világméretű kampány keretében tavaly 207 országban "lázadtak" és táncoltak nők és férfiak, hogy követeljék a nők és gyermekek bántalmazásának megszüntetését. Az idén még több helyszínen csatlakoznak a közös tánchoz világszerte. Magyarországon új helyszínek lesznek: Debrecen, Székesfehérvár, Maglód, Rákosmente, Füzesgyarmat, Szigetszentmiklós, Dunaszerdahely, Szeged. A központi esemény február 14-én 14 órakor kezdődik a Nyugati téren beszédekkel, tanúságtételekkel és közös tánccal. A Női Érdek és az esemény résztvevői közös levélben fordulnak az egyes pártokhoz, kormányzati szerepvállalásra készülőkhöz, fejezzék ki elköteleződésüket a nők és gyermekek elleni erőszak felszámolása mellett.

A nők elleni erőszak a világon rendkívül sok embert érint: három nőből egy erőszak áldozatává válik. Ez egymilliárd nőt jelent. Európában naponta hét nő hal meg párkapcsolati erőszak következtében, és tízből egy nő válik szexuális erőszak áldozatává. Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol férje, volt férje, élettársa, volt élettársa, barátja vagy volt barátja - mutat rá a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség háttéranyaga.

Mint írták: a nők elleni erőszak még mindig tabu, ezért hallgat a temérdek áldozat. A nők nem jutnak el az igazságszolgáltatásig: nem támogatja őket, aki megtehetné, hiányzik a jogtudatosság, félnek környezetük reakciójától, a hatóságokra és a médiára is jellemző áldozathibáztatástól.

Magyarországon a rendőrségi tétlenség, a kellő hatékonyságot nélkülöző távoltartó határozatok, az elégtelen férőhelyszám a krízisközpontokban, valamint a tavaly elfogadott új szabályozás ellenére fennmaradó hiányosságok miatt a tavalyi évben sem csökkent, sőt egyre aggasztóbb az erőszak elterjedtsége - hangsúlyozzák a nőszervezetek. Statisztikák szerint 3-4-szer magasabb a partner vagy a volt partner által elkövetett emberölések száma, mint azokban az országokban, ahol történtek lépések a nők elleni erőszak megelőzésére, a jogi szabályozás, a jogalkalmazás kialakítására, felülvizsgálatára, nyomon követésére.

Úgy látják: a nők elleni erőszak megfékezésére továbbra sincs politikai akarat Magyarországon. Amint az adatok korlátozott hozzáférhetősége is jelzi, a nők elleni erőszak láthatatlan: Európa 33 országa közül nálunk a legalacsonyabb a nemi erőszakról tett bejelentések aránya, miközben a krízisközpontok 717 nő lakhatási kérelmét utasították el helyhiány miatt.

Az “Egymilliárd nő ébredése” kampány célja az erőszak megállítása, és annak biztosítása, hogy az áldozatok igazságot és jóvátételt kaphassanak. A nőszervezetek olyan nők történeteit, tanúságtételeit gyűjtik össze, és adják át szimbolikusan az igazságszolgáltatásnak, akiket nem hallgattak meg, akik nem merték jelezni, hogy erőszak érte őket, vagy akiknek ügyét bárminemű ítélet nélkül zárták le.

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség a budapesti esemény résztvevőivel közösen levélben fordul a kormánypártok és a kormányzati szerepvállalásra törekvő pártok képviselőihez, amelyben az Európa Tanács 2011. május 11-én aláírásra megnyitott, a nők elleni erőszak, illetve a párkapcsolati erőszak minden formája elleni hatékony fellépésről szóló isztambuli egyezmény ratifikálását követelik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.