Hét napot kap a kormány a tanároktól

A szakszervezetek vezető testületeinek tárgyalása után feltehetően megkezdődik a pedagógussztrájk előkészítése, azt követően, hogy hétfő este nem sikerült megegyezésre jutni a kormány képviselőivel – jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kedden az ATV műsorában.
A kormány tájékoztatást kap a sztrájk előkészítéséről, ezután hét napja van arra, hogy válaszoljon a követelésekre. Ezzel párhuzamosan az érdekképviseletek megkezdik a tárgyalásokat az elégséges szolgáltatásokról a munkáltatóval – közölte Galló Istvánné.

Ez valószínűleg azt jelenti majd, hogy tankerületenként kijelölnek egy intézményt, ahol a sztrájk alatt a gyerekekre vigyáznak – fűzte hozzá.

Az érdekképviseleti vezető elmondta: nem sikerült megegyezni az óraszám csökkentése, a technikai adminisztratív dolgozók bérrendezése, a tankönyvpiac megnyitása, a gyerekek terhelésének csökkentése tekintetében.

A szakszervezetek azt javasolták, hogy a heti öt testnevelésórát háromra csökkentsék, mivel úgysem állnak rendelkezésre az ahhoz szükséges feltételek, illetve javasolták az erkölcstan kivezetését. Ebbe nem ment bele a kormányzat.

Ugyancsak nem derült ki, hogy mi lesz a funkciója a Kliket felváltó 40-70 kisebb fenntartónak. Csupán azt tudni, hogy az intézményeknek lesz saját költségvetése, és a munkáltatói jogkör kibővül – mondta Galló Istvánné.

A szakszervezetek ragaszkodnak ahhoz is, hogy 22 órában határozzák meg a pedagógusok munkaterhelését, a többit pedig fizessék ki túlórában – tette hozzá.

Az érdekképviseletek is megfelelőnek tartanák, hogy ott, ahol felkészült az önkormányzat az iskola fenntartására, kapja vissza a fenntartói feladatokat – sorolta Galló Istvánné.

A szakszervezetek az általuk megfogalmazott 25 pontból 20 teljesüléséhez ragaszkodnak – mondta a PSZ elnöke.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.