Hét migráns szökött meg Kiskunhalasról

Kedden este hét migráns szökött meg a kiskunhalasi őrzött táborból, hármat már elfogtak közülük.

Heten szöktek meg kedden este a kiskunhalasi őrzött táborból, jelentette be Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója egy sajtótájékoztatón.

Ez úgy derült ki, hogy kedden este egy algériai bevándorlót elfogtak, amint szökni próbált az őrzött szállásról. Ezt létszámellenőrzés követte, és ott hét személy hiányzott.

Öt algériai és két marokkói férfi távozott önkényesen - valamennyiüket erőszakos,  tiltott határátlépés bűncselekmény miatt tartották fogva. A hatóságok nagy erőkkel kezdték el keresni őket, hármat időközben elfogtak, kettőnek pedig ismerik a tartózkodási helyét - tudósított az origo.hu.

A főtanácsadó elmondta, hogy egy iraki férfi kedden a késő esti órákban összevagdosta a testét.

A kiskunhalasi őrzött szálláson korábban már többször volt tiltakozás, lázongás, mivel az ott őrzött migránsok nem tudják, meddig kell a táborban maradniuk.

Bakondi György elmondta: a július 5. óta eltelt időszakban jelentősen csökkent a befogadó állomások telítettsége. Ez annak következménye, hogy egy törvénymódosítás nyomán akit a határ magyar oldalán, de a határtól 8 kilométeren belül elfognak, azt kikísérik a műszaki határzár kapuin, és azt javasolják nekik, hogy a röszkei vagy a tompai tranzitzónánál kérjenek menedékjogot.

Ez hónapokba is kerülhet, mivel a tranzitzónákban naponta mindössze 15 személy adhatja be a kérelmét. Előnyt élveznek a családosok - így a megszökött fiatal férfiaknak gyakorlatilag nem lenne esélyük még beadni sem a menedékjogi kérelmüket. 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.