Hét helyen jelölt sem volt

Nyolc településen kell majd időközi választást tartani, mert hét helyen nem volt egyetlen polgármesterjelölt sem, két településen pedig kevesebb képviselőjelölt indult, mint a testület tagjainak száma. A Vas megyei Tanakajdon egyáltalán nem tartanak vasárnap választást, mert ott senki nem akart helyhatósági tisztséget szerezni.
Visszalépett szombaton az egyetlen polgármesterjelölt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshután, így ott vasárnap nem választanak településvezetőt, tehát átmenetileg a marad a most hivatalban levő – közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap délutáni ülésén, ahol a szavazásnapi eseményekről adott tájékoztatást.

Répáshutával együtt hét helyen marad el a polgármester-választás jelölt hiányában: a Tolna megyei Aparhanton és Udvariban, a Vas megyei Daraboshegyen és Tanakajdon, a Zala megyei Valkonyán és a Veszprém megyei Nemesvitán. Az összes település 24 százalékán egyébként csak egyetlen személy verseng a településvezetői posztért.

Ugyancsak a megfelelő számú jelöltek hiányában nem lehetett képviselő-választást tartani a Baranya megyei Kishajmáson és Tanakajdon, így maradnak a mostani képviselők, illetve az utóbbi faluban a polgármester is. Az érintett községekben a helyi választási bizottság időközi választás ír ki, amit valószínűleg már csak a jövő év elején rendeznek meg.

A jelöltek nyilvántartásba vétele után 376-an léptek vissza. Ketten a főpolgármesteri posztért indultak volna, 127-en a polgármester, 162-en a képviselői tisztséget pályáztak. A képviselőjelöltek közül 34-en egyéni választókerületben – tehát tízezer lakosnál nagyobb városokban –, 128-an egyéni listán szerepeltek. A nyilvántartásba vett jelöltek közül szeptember 8-a tízen hunytak el.

A visszalépések és halálesetek miatt 94 esetben újra nyomtatták a szavazólapokat, a többieket nevét a szavazatszámláló bizottságok egyenként húzzák ki a szavazólapról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.