Hét év kellett, hogy döntsenek tíz katonai helikopter beszerzéséről?

Nagyjából a 2010-es kormányváltás óta vizsgálja a honvédelmi tárca a helikopterflotta megújításának lehetőségeit – mind ez ideig kevés látható eredménnyel. A Magyar Idők úgy tudja, jövőre talán vásárolnak tíz amerikai gépet.
Nem mondott le a kormány arról, hogy korszerű szállító helikoptereket szerezzen be a Magyar Honvédségnek és a katasztrófavédelemnek – értesült a Magyar Idők. A közbeszerzési pályázatot azonban a lap információja szerint várhatóan csak jövőre írják ki, mert idén nem jut erre forrás a központi költségvetésből. A befutó egy amerikai ajánlat lehet, de már csak tíz helikopterről van szó.

Nem túl régen egészen más elképzelések fogalmazódtak meg. Hende Csaba egykori honvédelmi miniszter 2014 decemberében még azt mondta: harminc helikoptert vásárolnának. A forrásigényt a Magyar Honvédségnél 142 milliárdra, a rendvédelmi és közfeladatot ellátó szervezeteknél – a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél és a mentőszolgálatnál – harmincmilliárdra becsülte, vagyis összesen mintegy 172 milliárd forintot szántak volna erre a célra.

Hende azt sem tartotta kizártnak, hogy 2015-ben ki is írhatják a tendert. A volt miniszter optimista nyilatkozata szerint a szállítási szerződést akár 2015 végére aláírhatták volna, így idén már jönnének a helikopterek. Ám nem ez történt, miközben a rendőrség és a mentőszolgálat ki is szállt a közös projektből, s külön szerzik be a gépeket.

A Magyar Idők úgy tudja, a tíz gép megvásárlására is legfeljebb jövőre lesz forrás, s a több tíz milliárdos üzletben az amerikai Sikorsky ajánlata lehet a legesélyesebb. Ugyanakkor felújítják a Magyar Honvédség orosz helikoptereinek egy részét is, a kormány így egyszerre tehet lépéseket az orosz és az amerikai kapcsolatok megszilárdítására: előbbi az energiabiztonság, illetve a paksi projekt, utóbbi főként a NATO-tagság és az ukrajnai helyzet miatt fontos – figyelmeztet a lap.

A napokban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter utalást is tett arra, hogy a Mi–17-es gépek nagyjavítása szóba került Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai találkozóján. A közelmúltban egyébként pályázatot írtak ki öt Mi–17-es helikopter nagyjavítására, ami egy ideig kiszolgálhatja a hazai igényeket.

Az amerikai helikopterek szállításáról szóló ajánlatról pedig Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete tárgyalt több esetben magyar honvédségi vezetőkkel, de ez szóba kerülhet a kormányfő washingtoni látogatásán is – írja a Magyar Idők.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.