Hergeli a kormány a kórházigazgatókat

Verhetik a kalapjukat a földhöz azok a kórházigazgatók, akik eddig hiány nélkül gazdálkodtak, mivel nekik vissza kell fizetniük az egészségügyi kasszasöprésből származó év végi ajándékpénzt. Az erről szóló kormányrendelettel immár sokadszor sikerült az egészségügyért felelős államtitkárnak is meglepetést okozni.

A Népszabadság úgy tudja: a jogszabály nyomán mintegy két tucat kórháznak, köztük két egyetemnek is vissza kell fizetnie körülbelül tízmilliárd forintot az Államkincstár számlájára a 27 milliárdos összegből.

December 29-én még örömhírként, szakmapolitikai sikerként jelentette be a sajtónak Szócska Miklós államtitkár, hogy egy friss kormánydöntés alapján 27 milliárdot kapnak a szolgáltatók. A hivatalos kommunikáció szerint: a pénzt az intézmények lejárt adósságainak kifizetésére és a pótlékosztásból eddig kimaradtak juttatásaira szánták. Hozzátették azt is, hogy e döntés nyomán hosszú ideje először mód nyílik arra, hogy tiszta lappal, azaz nullszaldóval kezdjék az új évet az intézmények, és ezért a konszolidációs összeg közvetve az ellátást fenyegető bérhelyzet megoldását is szolgálhatja.  

Pedig ekkor már a jogszabály dátuma alapján készen volt az a kormányrendelet is, miszerint ezt a pénzt kizárólag a lejárt szállítói tartozásokra költhetik el az egészségügyi intézmények. Ahol pedig ilyen nincs, mert jól gazdálkodott a menedzsment, annak vissza kell fizetnie az Államkincstár számlájára az egyszer már kiutalt összeget.

A rendeletben benne van az is, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 2012 nyaráig kontrollálja majd az intézmények adósságrendezési eljárását, és erről a hivatal jelentést készít a kormánynak. Tehát nem ajánlják senkinek, hogy trüközzön, mert könnyen rajtaveszthet.

Bár a rendelet dátuma december 29., a kórházi vezetők csak az új év első napjaiban szereztek tudomást az ajándékpénz visszautalását kezdeményező jogszabályról. Több nagyobb intézmény vezetője azóta már reklamált az államtitkárságon, korrekciót követelve.

Volt, aki azt a választ kapta, hogy nem is tudtak a szabályozás tartalmáról. Lapunknak közülük többen is úgy fogalmaztak: botrányosnak és diszkriminatívnak tartják ezt az intézkedést. Az év végén kiutalt összeg lényegében az az egyhavi finanszírozás, ami egyébként is hiányzik a rendszerből. Tehát, ha úgy tetszik, a zavartalan működést veszélyezteti a visszavonás.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.