Új MDF-frakció – de mikor és kivel?

Mikor alakulhat újjá az MDF-frakció? Csatlakozik-e Dávid Ibolyáékhoz a független Császár Antal? S ha igent mond a frakcióalakításra, lehet, hogy Hock Zoltán, illetve Katona Kálmán nemet? Az MDF-frakció tegnap tartotta utolsó ülését.

“Császár Antalban van hajlandóság az együttműködésre, így április végén újra lehet MDF-frakció a parlamentben – ezt közölte Herényi Károly, miután hétfőn nyilvánvalóvá vált: megszűnik az MDF-frakció, Csáky András ugyanis hivatalosan is kilépett, így a létszámuk tíz fő alá esett.

Herényi Károly azért beszélt “április végéről”, mert az exfideszes, független Császár Antalnak április 27-én jár le a féléves moratóriuma., s akkor már csatlakozhat egy frakcióalakításhoz is akár.

Dávid Ibolya és képviselőtársai hétfőtől már a függetlenek közé kényszerülnek. De az MDF elnöke is “átmeneti” függetlenségről beszél. A tét: lesz-e június 7-e, az európai parlamenti választások előtt új MDF-frakció.

Mindenesetre Herényi Károly a parlament alkotmányügyi bizottságához fordult; arra vár választ, hogy a megszűnt MDF-frakció képviselőinek is kötelező lesz-e letölteni a függetlenek padsoraiban a fél évet? Császár Antal már április 27-e előtt részt vehetne-e - mint alapító - egy új frakció létrehozásában? A házszabály által előírt minimum tízfős frakciólétszám megfelel-e egy korábbi alkotmánybírósági határozatnak, ha az MDF-frakció újjá szeretne alakulni?

Az alkotmányügyi bizottság szocialista alelnöke, Wiener György szerint a függetlenné váló MDF-es kilenc képviselőnek nem kell letölteni a féléves független időszakot, hiszen nem kilépéssel vagy kizárással váltak függetlenekké, megszűnt a frakció. Ezt a véleménye Répássy Róbertnek, a bizottság fideszes alelnökének is. Wiener György és Répássy Róbert jogértelmezése azon a ponton is találkozik, hogy Császár Antalnak viszont le kell töltenie féléves moratóriumát, vagyis csak április 27-e után alakíthat frakciót közösen a demokrata fórumosokkal. Répássy Róbert szerint az kizárható, hogy tíz főnél kevesebb létszámmal frakciót lehetne alakítani. Wiener György szerint ez a kérdés vitatott, de az értelemzése szerint az AB-határozat egy frakció megalakulására és nem az újjáalakulására vonatkozik.

A létszámra vonatkozó kérdés azért is érdekes, mert lehet, hogy Hock Zoltán és Katona Kálmán nemet mond a frakcióalakításra, ha Császár Antal, aki miniszterelnöki megbízott, csatlakozik Dávid Ibolyáékhoz.

Herényi Károly botrányok kibogozásával kívánják tölteni a nyarat.
Herényi Károly az MDF utolsó frakcióülésén?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.