Hende keresteti a Vadai-jelentést

Feladatként adta ki Hende Csaba honvédelmi miniszter, hogy minden, a Gripen-beszerzéssel kapcsolatos iratot keressenek meg az adminisztráció tagjai, így a vélhetően még az előző kormányzat idején eltűnt Vadai-jelentést is. Az LMP-s Dorosz Dávid eközben további dokumentumok nyilvánosságra hozatalát szorgalmazza.

Feladatként adta ki Hende Csaba honvédelmi miniszter, hogy a kormányzati adminisztráció keresse meg az elveszett Vadai-jelentést és minden, a Gripen-üggyel kapcsolatos, fellelhető információt – értesült a Népszabadság katonaszakmai körökből. Mint arról korábban beszámoltunk: lapunk (és Dorosz Dávid LMP-s szakpolitikus azonos idejű) kérése nyomán a HM kiderítette, hogy a Gyurcsány-kormány idején Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár által a 2001-es Gripen-beszerzés jogi és pénzügyi hátterét felülvizsgáló jelentés nincs a szakminisztérium irattárában, holott a papírok szerint a szocialista kormány idején az akkori Miniszterelnöki Hivataltól átkerült a HM-be.

Hende Csaba honvédelmi miniszter az irattal kapcsolatban a HírTV-nek korábban megjegyezte: vizsgálatuk alapján a jelentés nem megfelelően lett minősítve, vagyis az abban szereplő tények és adatok elvileg nem minősülnek államtitoknak.

Ehhez kapcsolódik, hogy az LMP országgyűlési képviselője, Dorosz Dávid legfrissebb blogbejegyzésében arról számolt be: kérésére a napokban kapott egy dokumentumcsomagot a Lázár János vezette Miniszterelnökségtől, amely a Vadai-jelentés egyik, már akkor is nyilvánosságra hozott, a kényes részletektől megtisztított, rövidített változata. „Azaz a minden kérdésre kiterjedő, teljes jelentés továbbra sem megismerhető” – tette hozzá az ökopárti politikus a kapcsolódó cikkében.

Dorosz Dávid a blogjában hozzáteszi: az anyagot elolvasva folyamatában bomlanak ki előttünk az évezredfordulón lezajlott Gripen-beszerzés részletei. „Ezeket összevetve azzal a ténnyel, hogy Gripent gyártó BAE elleni nemzetközi nyomozások, tanúvallomások egyre kínosabb magyar szálakat villantanak fel (a Népszabadság szerdai száma ismerteti ezeket a részleteket; a szerk.), csak megerősítheti a gyanúnkat, hogy valami nem tiszta az ügyben” – fogalmazott Dorosz Dávid az internetes naplójában.

A politikus szerint a Gripenek „az olajszőkítés mellett az elmúlt huszonkét év egyik legnagyobb szőnyeg alá söpört ügyévé” váltak. Dorosz hangsúlyozza, hogy a tisztánlátás mindenki érdeke lenne, elsősorban az akkori döntéshozóké, vagyis az első Orbán-kormány tagjaié. „Nekik is jobb lenne, ha egyik legfontosabb kormányzati beszerzésüket nem venné körbe a korrupció gyanúja” – írja Dorosz a nyilvános bejegyzésében.

Az LMP képviselője kilenc kérdésben foglalja össze mindazokat a részleteket, amelyekre szerinte választ kellene adnia az érintetteknek. Így például arra, hogy Orbán Viktor miért söpörte le annak idején a Gripenekkel szemben az F–16-osokat támogató minisztériumi szakmai javaslatot, mi történt pontosan a döntést meghozó 2001-es nemzetbiztonsági kabinet ülésén, miként valósult meg pontosan az érvként felhozott svéd ellentételezés, vagy épp miért nem fordul valódi megkereséssel a Legfőbb Ügyészség a külföldi nyomozó hatóságokhoz, ahol konkrét magyar szálra utaló bizonyítékok kerültek elő?

„Csak és kizárólag, akkor lehet majd tisztán látni ezekben a kérdésekben, ha az ügyben minden fontos adatot, szerződést, jelentést nyilvánosságra hoznak. A magyar emberek ezt érdemlik: joguk van tudni hova és hogyan ment el a pénzük. Emiatt nyilvánosságra kell hozni a 2007-es jelentést teljes formájában, az ellentételezés megvalósulásáról szóló jelentést, a Nemzetbiztonsági Kabinet pontos jegyzőkönyvét, és még sok más dokumentumot. Ideje lenne elkezdeni…” – írja blogbejegyzésében az LMP országgyűlési képviselője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.