Hende Csaba tévedett: van középiskolai katonai oktatás

A honvédelmi miniszter szerint ma nincs olyan középiskola Magyarországon, amely katonai nevelést kínálna. Csakhogy Debrecenben a „katonai alapismeretek” már tavaly óta közismereti érettségi vizsgatárgy.

Egy debreceni katonai középiskola várható megnyitásáról beszélt Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt. A tárcavezető elmondta: jelenleg nincs olyan középiskola, amely ilyen képzést kínálna Magyarországon, ezt a hiányt pótolják a debreceni intézmény megnyitásával.

Ezzel szemben a katonai nevelés-oktatás létezik, olyannyira, hogy a „katonai alapismeretek” nevű közismereti érettségi vizsgatárgy a 2010-2011-es tanévtől már bekerült a választható tárgyak közé, mégpedig éppen debreceni középiskolákban: a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolában, valamint a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumban.

A tárca ezekre az alapokra építve kereste meg több mint fél évvel ezelőtt a debreceni önkormányzatot egy, a katonai középiskolával kapcsolatos kéréssel. A megkeresésről a debreceni közgyűlés idén februárban Kósa Lajos polgármester előterjesztésében tárgyalt. A dokumentumban az olvasható: "a Honvédelmi Minisztérium részéről önkormányzatunkhoz katonai középiskola indítására irányuló megkeresés érkezett. Tekintettel arra, hogy a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium (továbbiakban: Intézmény) jelenleg is részt vesz a katonai nevelés-oktatásban, illetve az Intézmény székhelye a Kossuth Laktanya területén helyezkedik el, javaslom, hogy ennek az Intézménynek a fenntartói jogát adja át az Önkormányzat a Honvédelmi Minisztériumnak". Az előterjesztésben Kósa Lajos a katonai nevelés-oktatásról mint megvalósult képzésről ír: "a katonai nevelés-oktatás a DMJV által fenntartott 24 általános iskolában a 2009/2010. tanévtől honvédelmi szakkör indításával, a középiskolákban - a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolában és a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumban - a 2010/2011. tanévtől a választható katonai alapismeretek közismereti érettségi vizsgatárgy bevezetésével valósult meg".

Az elfogadott előterjesztés szerint a minisztérium biztosítaná, hogy a tanulók a tanulmányaikat a mostani képzési szerkezetben be tudják fejezni. Az iskolában a most lezárult tanévben összesen 9 osztályban folyt négy évfolyamos, illetve öt évfolyamos (nyelvi előkészítő) szakközépiskolai képzés 262 tanuló számára. A középiskola 180 férőhelyes kollégiummal rendelkezik.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a cívisváros oktatási ügyekért felelős alpolgármestere, Somogyi Béla e héten hétfőn sajtótájékoztatón közölte, hogy Debrecenben az iskolások számának csökkenése miatt középfokon jövőre összevonás, megszűntetés várható. Kérdésünkre, miszerint miért nem említette, hogy középfokon nem csak összevonás és megszűntetés várható, hanem katonai középiskola is nyílik, az alpolgármester a városi sajtórefens útján így kérdezett vissza: "honnét tudtam volna hétfőn, hogy Hende Csaba miről fog beszélni kedden?".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.