Hende: 106 gránátot nem fizettek ki!

Ügyészségi feljelentést tett a honvédelmi miniszter a 2006 őszén a rendőrségnek átadott HM-fegyverek ügyében. Hende Csaba alkotmányellenesnek és jogsértőnek tartja a szocialista elődjének döntését, ráadásul hiányolja az átadott eszközök értékének megtérítését is.

Alkotmányellenesnek és jogsértőnek nevezte Hende Csaba honvédelmi miniszter keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt, hogy a honvédség 2006 őszén fegyvereket és gránátokat adott át a rendőrségnek; az erről szóló jelentést megküldték az ügyészségnek.

A tárcavezető az ügyben általa indított vizsgálat lezárulta után elmondta: 2006-ban Szekeres Imre akkori szocialista miniszter és Havril András akkori vezérkari főnök szóbeli utasítása alapján adták át az eszközöket a rendőrségnek. A könnygázgránátok, gránátvetők közül 106 gránát végül nem került vissza a honvédség raktárába; ezeket valószínűleg a rendőrök felhasználták.

Hende Csaba megemlítette: a felhasznált eszközök forgalmi értéke 1,3 millió forint, ezt nem térítette meg a rendőrség.A vizsgálat eredményét a Honvédelmi Minisztérium (HM) a saját honlapján nyilvánosságra hozza - fűzte hozzá.

Az MTI március 22-én számolt be arról, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter Juhász Ferenc szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában azt közölte: a honvédségtől kapott tömegoszlatásra alkalmas eszközöket a rendőrség 2006 őszén. Az Országgyűlés honlapján megjelent dokumentumok szerint Juhász Ferenc azt kérdezte a tárca vezetőjétől, hogy valóban a honvédség töltötte-e fel a rendőrség készleteit. A honvédelmi miniszteri posztot 2002 májusa és 2006 júniusa között betöltő Juhász Ferenc az írásbeli kérdésben - a Magyar Nemzetben március 5-én megjelent, Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbíróval készült interjúra hivatkozva - felidézte azt a kijelentést, hogy "a rendőrök olyan sok lőszert használtak fel a polgári lakosság megfélemlítésére 2006. október 23-án, hogy a készleteiket a honvédségnek kellett feltöltenie".

Hende Csaba válasza úgy szólt: "2006. október 23-án a Rendészeti Biztonsági Szolgálat az MH HAEK Fegyverzettechnikai Raktártól 593 darab 40 mm-es (93 db KHT, 450 db KAZ, 50 db NHT) gránátot és 9 darab 40 mm-es DT gránátvetőt vett át az MH Támogató Ezred objektumában. Az átadás jogi alapjai egyelőre tisztázatlanok".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.