Csiki-csuki E.ON-módra

Másfél hete Zalában, Vasban, tegnap pedig a Közép- valamint az Észak-Dunántúlon okozott áramszünetet az, hogy a hó és a szél megrongálta az elektromos hálózatot. Hétfőn négy megyében, 89 település maradt villany nélkül. A kárelhárításról ellentmondásosan nyilatkozó E.ON hétfő estére ígérte a szolgáltatás helyreállítását.

Január utolsó napjaiban Vasban és Zalában 120 település maradt tartósan áram nélkül azért, mert megrongálta a hó és a szél elektromos hálózatot, hétfőn pedig a Közép- valamint az Észak-Dunántúlón sérült meg az E.ON rendszere a téli időjárás miatt. Hétfőre virradó éjjel a helyenként 90-105 kilométeres szél és a havazás miatt meghibásodott Győr-Moson-Sopron, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében az elektromos hálózat, vezetékek szakadtak el. Az E.ON közleménye szerint hétfő délelőtt a négy megyében, 89 településen összesen 23 ezer háztartásban nem volt áram. Az üzemzavar főként a bakonyi településeket érintette.

Az áramszolgáltató – mivel hétfő délelőtt még nem tudta, hogy mennyi ideig tarthat a helyreállítás – felvette a kapcsolatot a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokkal. Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője ugyanakkor azt mondta: az áramellátási zavarok miatt estig sehol nem kellett beavatkozniuk, segítséget nyújtaniuk.

A helyreállításról ellentmondás tájékoztatást adott az E.ON. A cég sajtóosztálya hétfő délután két órakor arról tájékoztatta tudósítónkat, hogy szinte mindenütt helyreállt az áramszolgáltatás, már csak három Komárom-Esztergom megyei településen – Nagyigmándon, Ászáron, Bakonysárkányon, összesen hétszáz fogyasztó otthonában – nincs áram. Később kiderült azonban, hogy a sajtóosztály téves adatokat közölt. Patay László, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Igazgatóságának elnöke ugyanis hétfőn késő délután érdeklődésünkre azt mondta: még 12-15 településen, összesen négyezer háztartásban nem sikerült helyreállítani a szolgáltatást. Mindezek után a társaság hat órakor kiadott közleményében az állt: húsz településen dolgoznak még a helyreállításon. Patay László hétfő estére ígérte az üzemzavar elhárítását.

Az E.ON-nak rövid időn belül már másodszor okozott súlyos gondot a téli időjárás. Január utolsó napjaiban – mint arról lapunkban korábban többször írtunk – Vas és Zala megyében 120 településen, 50 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás azért, mert a hó és a szél miatt több mint tíz kilométernyi kábel elszakadt, 177 villanyoszlop kidőlt. Emiatt húsz-harminc településen három napig nem volt villany, így sokan fűteni sem tudtak, s akadozott a vízellátás. A zalai, vasi áramszünet kapcsán vizsgálatot indított a Magyar Energia Hivatal. Az E.ON – vis maior helyzetre hivatkozva – bejelentette: nem téríti meg a háztartásokban keletkezett károkat.

A fogyasztóvédők perelnek

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke, Baranovszky György azt közölte: keresetet nyújtottak be a bírósághoz, az E.ON Áramszolgáltató Zrt. ellen. Álláspontjuk szerint az E.ON-nak – a cég és az ügyfelei közötti szerződés szerint – kötbért kellene fizetnie, amiért nem tudta biztosítani az áramellátást. Hozzátette: ettől elzárkózott az E.ON, ezért a bíróságon próbálják bizonyítani, hogy a cég jogszerűtlenül jár el, és fizetnie kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.