Fodor Gábor: felelős lépés Gyurcsánytól

Helyesli Gyurcsány lemondását, és áll a tárgyalások elébe az SZDSZ. "Minden értelmes megoldásra nyitottak vagyunk" - mondta Fodor Gábor pártelnök.

Felelős és helyes döntésnek tartja az SZDSZ a miniszterelnök lépését - közölte Fodor Gábor pártelnök a liberálisok országos tanácsának szombati ülése után. Nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy az elmúlt hónapokat jellemző politikai agóniát nem lehet tovább folytatni; hogy a kormányfő javaslatai nem mutatnak kiutat a válságból.

Az SZDSZ Országos Tanácsának ülése
Az SZDSZ Országos Tanácsának ülése

- Nem szabad azt hinnünk, hogy a válságnak pusztán gazdasági megoldása van - mondta Fodor Gábor; olyan programot, olyan személyt keresünk, tette hozzá, amely, illetve aki mind a gazdasági, mind pedig a társadalmi válságot képes megoldani.

Fodor nem árulta el, hogy milyen jelöltekben, programokban gondolkodnak, csupán annyit közölt, hogy a liberálisok számára a reform a lényeg.

Az SZDSZ nyitottan áll a szocialisták által kezdeményezett tárgyalások elé, "nem akarjuk előre megkötni a kezünket" - szabadkozott Fodor Gábor. Tájékoztatása szerint a párt országos tanácsa felhatalmazta a vezetőséget, hogy "járjon el a kialakult helyzet megoldása érdekében". (Az viszont a sajtótájékoztatón nem derült ki, hogy ezzel az ügyvivői testület kezébe került-e egy új miniszterelnök-jelölt támogatásával, illetve elutasításával kapcsolatos döntés joga.)

Az esetleges új koalícióra, illetve az előre hozott választásokra vonatkozó kérdésre válaszolva, a párt elnöke úgy fogalmazott: ez ma nincs napirenden. Az új kormányfő személyével, Bokros Lajos esélyeivel kapcsolatos találgatásokról pedig azt mondta: "minden értelmes megoldásra nyitottak vagyunk".

Fodor végezetül megerősítette, hogy a szombati MSZP-kongresszus kezdete előtt Gyurcsány Ferenc valóban felhívta őt telefonon; "tájékoztatott a szándékáról, én pedig ezt a szándékát helyeselltem" - jegyezte meg mosolyogva Fodor Gábor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.