Helyben féláron büntet a rendőr

Jól gondolja meg mindenki, elkezd-e vitatkozni a rendőrrel, vagy fizet. Április 15-én lép hatályba az a kormányrendelet, amely már nem ad mérlegelési jogot a rendőrségnek egyes közlekedési bírságok kiszabásakor. Nem érdemes tehát vitatkozni. Ha biztosak vagyunk az igazunkban, kérjük a szabálysértési eljárás lefolytatását. Tudni kell azonban, hogy ha ott is a rendőrnek adnak igazat, amit majdhogynem borítékolni lehet, kétszer annyit kell fieztni, mint amennyit a helyszínen kellett volna.

Megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb, 37-es számában az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról szóló és a szabálysértési nyilvántartási korábbi rendeleteket módosító kormányrendelet.

A helyszínen olcsóbb lesz
Kovács Bence 2008.03.22. Digitális 385. sz. DVD. közúti ellenőrzés, igazoltatás, alkoholszondáztatás 2008. március 22-én, a BRFK Közlekedésrendészeti Fűosztálya húsvéti közúti közlekedési ellenőrző akció. Helyszíne: Budapest IV., Váci út 82-104. szám közötti útszakasz. Az ellenűrzés alapvető célja az ittas járművezetők, valamint a megengedett sebességet túllépők kiszűrése, közúti közlekedési balesetek megelőzése, az agresszív és más közlekedőket irritáló szabálysértők forgalomból történű kiemelése, továbbá az eltulajdonított gépjárművek felderítése.

Eszerint az új szabályok április 15-i hatályba lépését követően a rendőrnek nem lesz mérlegelési joga, ugyanazért a szabálysértésért mindenkit ugyanarra az összegre bírságolhat meg a helyszínen. Aki nem ismeri el a helyszínen intézkedő rendőr előtt a szabálysértés elkövetését, azt feljelentik, szabálysértési eljárásban viszont már a helyszíni bírság kétszeresére lesz büntethető a szabálytalankodó.

Emiatt a jövőben mindenkinek kétszer is meg kell gondolnia, hogy megkísérli-e a rendőrök által előállított bizonyítékokat megdönteni egy szabálysértési eljárás keretében (s ha ez nem sikerül, kétszer annyit fizet, mint amennyit a szabálytalanság azonnali elismerésekor kellett volna), vagy elfogadja, hogy a rendőrnek van igaza…

Április 15-től 15 ezer forintot kell fizetni a helyszínen annak a sofőrnek, akit ittas vezetésen érnek, feltéve, hogy a véralkoholszintje nem haladja meg a fél ezreléket. Fél és nyolctized ezrelék között a helyszíni bírság már húszezer. Felette, ha a részeg sofőr bűncselekményt nem követ el, 25 ezer forintot kell fizetni. Ugyancsak 25/50 ezer forintja bánja annak, aki a járművének a vezetését ittas személynek átengedi.

Az elsőbbségadási és az előzési szabályok megsértése, ha más szabálysértés egyidejűleg nem valósul meg, 15-20 ezer forint a helyszínen. Jogosítvány nélküli vezetésért, illetve olyan járműnek a vezetéséért, amelynek a vezetésére a sofőr jogosítványa nem érvényes, 25 ezer forint a helyszíni bírság, de 20 ezret kell fizetni akkor is, olyan valakinek adja át a volánt a tulajdonos, akinek az adott kategóriájú jármű vezetésére nincs engedélye.

Tizenötezer forintot kell fizetni, ha a jármű műszaki érvényessége három hónapnál nem régebben járt le, s 25 ezret, ha már egy évnél is régebben. Megkülönböztető fény- és hangjelzés felszereléséért 20 ezer forint helyszíni bírság jár, s persze a berendezést haladéktalanul le kell szerelni.

A szmogriadóra vonatkozó előírások megsértése is 15 ezer forintba kerül április 15. után a helyszínen.

Hasonló összegű bírsággal sújthatók a hajózási szabályok megsértői is.

Nyilvánvaló, hogy az egységes bírságrendszer a gazdagoknak kedvez, hiszen az ő esetükben a 15-20 ezer forintos bírságnak lényegesen kisebb visszatartó ereje van, mint a kevésbé tehetőseknél. Csakhogy ma már a hatóságok ugyanúgy nyilvántartják a szabálysértéseket, ahogy a bűncselekményeket, így hosszabb távbon a notórius visszaeső szabálysértőket is utoléri Justitia, legalábbis a hatóságok ezt ígérik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.