Helyben döntsenek az iskolaigazgatókról!

Több Csongrád megyei iskolában is botrány kísérte az igazgatói kinevezést. Újra kell gondolni a szabályozást, és helyben dönteni az intézményvezetőkről – javasolja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Csongrád megyei irodavezetője.

A Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskolában Hüvös László szegedi fideszes önkormányzati képviselőt nevezték ki igazgatónak, noha a tantestület és a szülői munkaközösség Nógrádi Erika, az iskolát 12 éve vezető igazgatónő megbízatásának meghosszabbítását szerették volna.

A Délmagyarország cikke szerint Hüvös László 2010 novemberétől idén februárig igazgatóként dolgozott a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolában, ahol a lemondása után különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt kezdett nyomozni a NAV.

A szegedi Tisza-parti Általános Iskolában egyedül pályázott az addigi vezető, Samuné Lázár Éva. Őt is támogatták a tanárok és a szülők, mégsem nevezték ki, a pályázatot eredménytelennek nyilvánították. Plesovszkyné Újfaluczky Judit, a Klik szegedi tanterületének vezetője nyilatkozatában az emberi erőforrások miniszterére hivatkozott, miszerint a minisztertől nem kapott bizalmat az iskolavezető.

Még az egyházi iskolákban sem egyértelmű a helyzet. A Szeged melletti Kübekháza önkormányzata korábban azért adta át iskoláját a szeged-csanádi egyházmegyének, mert az önkormányzat nem tudta azt fenntartani. A helyi képviselő-testület azonban nem volt elégedett a szeged-csanádi egyházmegye által kinevezett igazgató tevékenységével, ezért idén áprilisban lemondásra szólították fel. A fenntartó azonban a szülői tiltakozások ellenére sem látott problémát, és maradt az igazgató.

A tanév végén 458 iskolavezetői állásra írtak ki pályázatot, de csak 336-ot töltöttek be. Több mint száz esetben megbízott vezető irányítja az iskolát – a helyi önkormányzati vezetők szerint ez a régi rendszerben nem fordulhatott volna elő.

Pongrácz Tibor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Csongrád megyei irodavezetője a Délmagyarországnak nyilatkozva azt javasolta: újra kell gondolni az intézményvezetők és helyetteseik kinevezését. Ahogyan az bebizonyosodott, az iskolákat sem lehet egy központból irányítani, mert a fölülről vezérelt rendszerből káosz lett, úgy a vezetői kinevezésekről sem dönthetnek „felülről”, mert ha az államtitkár nevezi ki az igazgatókat, abból jó eséllyel nem szakmai, hanem politikai döntés lesz. A PDSZ szeretné, ha az önkormányzatok visszakaphatnák iskolafenntartói jogosultságukat, és a vezetők kinevezésének jogát is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.